artikel

Spitskoolkroketjes met gember en gehakt

Horeca

Ingrediënten voor 2 personen:

 • ½ kleine spitskool (circa 400 gram)
 • 1/2 rode peper
 • 4 bolletjes stemgember
 • 75 gram mager varkensgehakt (of rundergehakt)
 • 60 gram geraspte belegen kaas
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 2 kleine eieren
 • zout, peper
 • bloem
 • circa 8 eetlepels paneermeel
 • 150-200 gram (zilvervlies)rijst
 • 1-2 dl pindasaus (kant en klaar)
 • 20 gram boter of margarine
 • olie om te frituren

Bereidingswijze:
Was en snij de spitskool in kleine reepjes. Maak het pepertje schoon en snij het (met de zaadjes) fijn. Snij de gember fijn. Doe 150 gram spitskool in een kom en meng peperstukjes, gember, gehakt, kaas, uitgeperste knoflook, sojasaus en 1 ei erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Kneed alles door elkaar tot een goed samenhangende massa; voeg zonodig wat bloem toe als het mengsel niet stevig genoeg is. Vorm circa 8 kroketjes van het koolmengsel en zet ze afgedekt circa 1 uur in de koelkast.

Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bereid de pindasaus. Smoor de overgebleven spitskool zachtjes gaar in de boter of margarine. Verhit de frituurolie tot circa 170 graden C. Klop het andere ei los. Wentel de kroketjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Druk het paneerlaagje goed aan.

Frituur de kroketjes in gedeelten in circa 3 minuten gaar en goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer heet. Lekker met pindasaus, rijst en de gesmoorde kool.

Vegetarische variatie:
laat het gehakt weg en neem 50 gram geraspte kaas en 1 ei extra voor de kroketjes.

Reageer op dit artikel