artikel

Bosuitjes

Horeca

Bosuitjes danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes van enkele stuks. Ze worden ook wel lenteuitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken.

Van bosuitjes of lenteuitjes kan zowel het witte als het groene gedeelte worden gebruikt. Was de uitjes en snijd ze in ringetjes. Meegestoofd geven ze een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Rauw zijn bosuitjes heerlijk in salades, rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Gestoofd geven ze een fijne smaak aan voorjaargroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Ook in Oosterse gerechten mogen ze niet ontbreken. Of probeer ze eens als groenten: snijd de uitjes in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 à 4 minuten in wat boter gaar. Bestrooien met wat (zee)zout.

Tranende ogen
Bij het pellen en hakken van uien gaan uw ogen tranen omdat door deze handelingen de vluchtige chemische stoffen vrijkomen die de uien hun scherpte en beet geven. Ze bereiken ogen en neusgaten doordat het water in sappige uien verdampt. Hoe sterker en sappiger een ui, hoe meer uw ogen gaan tranen.

De meeste remedies tegen tranende ogen moeten met een korrel zout worden genomen, maar hier volgen een paar waarvan mensen zeggen dat ze helpen.

  • Door een ui een paar uur in de koelkast te leggen tot een paar minuten in het vriesvak wordt de damp ‘opgesloten’ en kan hij uw ogen niet bereiken.
  • Uien pellen onder water zal voorkomen dat de waterdamp uw ogen of neus niet bereikt, maar onder water hakken lukt niet.
  • De chemische stoffen bereiken doorgaans uw traanklieren door uw neus, probeer dus door uw mond adem te halen en niet door uw neus.
  • Wanneer u veel kleine uitjes schoon moet maken, doe dit dan volgens de blancheer methode – dit beperkt de vrijkomende stof tijdens het pellen.
  • Probeer bij het schoonmaken van uien de wortelbasis intact te laten of snijd die als laatste af. Dit deel van de ui bevat de hoogste concentratie zwavelhoudende stoffen die de tranen veroorzaken.
  • Een oud volksgezegde zegt dat kauwen op een korst brood tijdens het pellen voorkomt dat uw ogen gaan tranen. Of dit waar is, is de vraag…

Bekijk hier twee oosterse recepten met ui:

Vietnamese noedelsoep

Japanse uientempura met sesamdip

Reageer op dit artikel