artikel

Gebobbelde kool

Horeca

Savooienkool is een van de oudste kolen en wordt ook putjes- of kappertjeskool genoemd. De kool vormt een krop die bestaat uit sterk gebobbelde bladeren met gekroesde randen. Het blad heeft een prachtige nervenstructuur.

Savooienkool kent 2 varianten, een groene en een gele soort. Groene savooienkool heeft donkergroene bladeren, de kern van de krop is geel. De gele variant heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladen en de kern is lichtgeel. De groene savooienkool is verreweg het populairst.

Verkrijgbaarheid en aankoopadvies
De aanvoer van savooienkool loopt van september t/m februari. Let er bij aankoop op dat de kool mooi vast is, stevige, glanzende bladeren heeft en niet door slakken is aangetast.

Gezondheid:
Savooienkool is een slanke groente, het levert slechts 28 kcal per 100 gram. De groente bevat vitamine A, B en C, ijzer en mineralen.
Schoonmaakadvies
Verwijder voor het schoonmaken de harde buitenste bladeren en een deel van de stronk. Was de kool goed in ruim water, snijd hem in vieren en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in repen.

Bewaaradvies
Groene savooienkool is een typische bewaargroente die wekenlang goed blijft, vooral als u een gaatje in de stronk maakt, daar een touwtje door haalt en de kool (op een koele plaats) ophangt. Invriezen kan ook, blancheer de kool daarvoor eerst 2 minuten in kokend water.

Hoeveel per persoon?
Reken op 250 gram per persoon als u de kool kookt. Voor een salade is 75-100 gram per persoon voldoende.

Bekijk hier recepten met savooienkool:
Gevulde savooienkoolpakketjes
Koolsoep met kaas
Roergebakken Spaanse savooienkool
Savooienkool met kokosnoot en garnalen

Tips

  • bladeren oprollen met plakjes ham en kaas en in de oven in bouillon of tomatensaus gaarstoven
  • roerbakken met ui, sperziebonen en tomaat
  • kort koken en vermengen met gebakken ui en kerrie
  • gekookt serveren met geraspte kaas
Reageer op dit artikel