artikel

IJs om coupe mee te ‘schilderen

Horeca

De Brabantse plaats Nuenen herdacht vorig jaar de 150-ste geboortedag van Vincent van Gogh. Hoewel de kunstschilder er slechts twee jaar woonde, gaat de Brabantse plaats er prat op dat hij uit die periode 196 schilderijen naliet. Nuenen herdacht haar wereldberoemde ereburger, en Bob Frie van IJssalon Di Montagna herdacht mee. Samen met medewerkster Jolanda Cox bedacht hij het Van Gogh ijs.

‘Ook wij wilden natuurlijk iets speciaals doen in het Van Gogh-jaar’, vertelt Frie, die meesterijsbereider is. Samen met Jolanda bedacht hij het Van Gogh-ijs. ‘We maken het met onze eigen ‘warm bereide’ ijsmix.’ Het is een vanille roomijs met witte chocola en een variegato ‘Arabeschi’, die door het ijs wordt gespateld. De variegato bestaat uit een chocoladepasta en krokant geroosterde en gepofte granen. ‘Het is een mooi ijsje met een bite door die krokante stukjes.’ Dat vonden de klanten ook want het ijs deed het goed. Reden om het dit jaar in assortiment te houden.

Frie wil echter meer met het Van Gogh-ijs doen. ‘We hebben wat ideeën voor coupes. Het ijs is bijvoorbeeld te serveren op een bord waarbij het is opgemaakt in de vorm van een zonnebloem (zie foto). ‘We hebben deze coupe ook al met een oranje en een rode saus gemaakt. Dit ijs combineert goed met allerlei smaken, zoals die van sinaasappel of rood fruit. Daardoor hebben we veel mogelijkheden om er leuke dingen mee te doen.’ Jolanda vertelt enthousiast dat ze ijscoupeglazen in de vorm van een schilderspalet heeft gezien. ‘Daar zouden diverse soorten fruit en ijs op kunnen. Het ziet er dan leuk en veelkleurig uit. Dat lijkt me echt een heel toepasselijke coupe.’

Ook een Van Gogh-koffie met ijsgebak zou op een speciale kaart kunnen komen, bedenkt Frie. Ideeën genoeg. Maar eerst moet de loop weer in de straat komen. Die kalfde af doordat publiekstrekkende winkels in de omgeving van de salon zijn verdwenen. Het huis waar Van Gogh zijn Nuenense periode woonde, is een paar deuren verder. ‘Dat trok verleden jaar wel wat extra publiek maar het hield niet over.’ De publiekstrekker moet het Van Gogh Village Nuenen worden. Een documentatiecentrum met expositieruimte over het leven en werk van de schilder. Het was de bedoeling dat het centrum al open zou zijn, vertelt Frie. Maar de opening wordt steeds weer opgeschoven. ‘Het is voor ons nog even afwachten wat voor publiek naar het Van Gogh-centrum komt. Daar willen we straks met onze Van Gogh koffie- en ijskaart op inspelen.’

Reageer op dit artikel