artikel

Logisch

Horeca

Is bio logisch? In onze branche volstrekt niet. De consument gelooft best dat een biologische tomaat lekkerder is dan een traditionele, dat bestrijdingsmiddelen niet gezond zijn en dat het milieu aan bescherming toe is, maar om daar nou een paar dubbeltjes meer voor te gaan betalen, dat gaat toch ook weer wat te ver. En […]

Is bio logisch? In onze branche volstrekt niet. De consument gelooft best dat een biologische tomaat lekkerder is dan een traditionele, dat bestrijdingsmiddelen niet gezond zijn en dat het milieu aan bescherming toe is, maar om daar nou een paar dubbeltjes meer voor te gaan betalen, dat gaat toch ook weer wat te ver. En ik moet u eerlijk zeggen: als ik een biologisch kaasje naast een niet-biologisch kaasje zie liggen en dat bio-kaasje kost twee duppies meer, dan blijft dus dat bio-kaasje gewoon liggen. Ja, ik heb een Nederlands paspoort. Volgens mij sta ik model voor de oer-Nederlandse bezoeker van een bedrijfsrestaurant. Ik vind bestrijdingsmiddelen prima smaken en ik denk ’s avonds in bed aan veel dingen, maar niet aan de laatste levensdagen van een kistkalf of aan de scharreloppervlakte van een kip. Sorry. Ik weet dat ik niet deug, maar ik ben te knieperig en te berekenend om mijn leven te beteren. Daarom moet er volgens mij gewoon zachte dwang toegepast worden op mij en al mijn soortgenoten. Flikker dat niet-bio-kaasje maar gewoon uit het vak en laat mij niet meer kiezen. Ik wil kaas, en als ik het verschil niet zie, dan weet ik ook niet dat bio relatief duur is. Ik koop het gewoon, net zoals ik peperdure fruitmixen, ciabatta’s en candybars koop zonder op de prijs te letten. Paté, melk, aardappelsalade. Duw het mij maar biologisch door de strot. Ik wil gewoon niet hoeven kiezen, want dan kies ik zuunig en dus verkeerd. En als ik dan vier duppen meer heb betaald voor mijn bio-lunch, dan neem ik gewoon ’s middags geen dure candybar of cola meer. Ben ik uiteindelijk én goedkoper én gezonder uit. Iedereen blij.

Reageer op dit artikel