artikel

Nieuwe smaakmakers

Horeca

De opkomst van de buitenlandse keukens is van grote invloed geweest op het gebruik van kruiden en andere smaakmakers. Het smakenpalet heeft er een aantal interessante toevoegingen bij gekregen. Garry de Boer noemt op het Productplein een aantal producten die momenteel opvallend populair zijn.

Nieuwe smaakmakers

Citroengras‘
Wordt heel breed ingezet. Niet alleen bij vis aan de spies. Je moet het niet helemaal kapot koken maar op het laatst toevoegen. Het is vers en gedroogd verkrijgbaar. Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en de Thaise keuken.’

Peppadew
Een compleet nieuw ontdekte Zuid-Afrikaanse vruchtensoort die het midden houdt tussen een kleine rode peper en een kers-tomaatje. De smaak is zoet en pittig tegelijk. Breed inzetbaar. Bijvoorbeeld: gevuld met roomkaas, door een salade met noten, in een exotische fruitsalade, in combinatie met kip, als onderdeel van een shaslick, met krab en avocado, op pizza, in sausen of door pasta’s.’

Fenegriek
Ook wel Grieks hooi genoemd. Niet nieuw, maar met de opkomst van de Indiase keuken wel weer herontdekt; fenegriekzaad is onderdeel van veel currymengsels. Lekker in combinatie met geitenkaas. De blaadjes hebben een speciale enigszins bittere smaak. Gedroogd en soms vers verkrijgbaar. In stoofschotels en soepen of in kruidige groentengerechten.’

Ras el hanout
Marokkaans kruidenmengsel. Betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’. Het mengsel bestaat uit minstens 12 en soms wel 50 ingrediënten. Vaak gebruikt in couscous. Lekker in combinatie met tomaat en in (lams)gehakt.’

Savora
Een soort mosterd, met onder meer kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, azijn en mosterdzaad. Fris van smaak. Gebruikt in combinatie met visgerechten en bij lamsvlees.’

Reageer op dit artikel