artikel

Rookoven

Horeca

Roken (van producten in een rookoven) is nog altijd erg populair. Maar soms is de rooksmaak wel heel doordringend. Meestal komt dat doordat er te kwistig met rookmot wordt omgesprongen.

Vroeger was roken een conserveringsmethode. De gebruikte hoeveelheid rookmot in oude recepten was daarop afgestemd. Tegenwoordig is roken een methode om smaak aan een product toe te voegen. In dat geval moet er veel voorzichtiger worden omgegaan met de dosering van rookmot.

Je kunt al roken op een simpele barbecue. Maar handiger is toch om een rookoven aan te schaffen. Voor weinig geld heb je al een eenvoudig oventje, bestaande uit een soort braadslee, een lekbak, een rooster en een deksel.

Roken doe je zo: leg rookmot op de bodem van de oven. Zet daarop de lekbak en daarop het rooster. Leg het te roken product op het rooster. Zet de rookoven op een warmtebron en sluit het deksel voor tweederde. Sluit het deksel als zich rook ontwikkelt. Op dat moment gaat de in het recept voorgeschreven rooktijd in.

Reageer op dit artikel