artikel

Slibtong of sliptong

Horeca

De tong is een platvis die tot de familie van de tongachtigen behoort. U herkent de vis aan zijn mooie ovaalronde licht tot donkerroodbruine lichaam en zijn ronde kop. Tong komt voornamelijk voor in Europese kustwateren, vanaf Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje.

Tong wordt gezien als een delicatesse. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. Beste tijd is van juni tot december. Tong is een magere vis. De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste sortering.

Er bestaan een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een ‘b’. ‘Slib’ zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. ‘Slip’ met een ‘p’ komt echter uit het Engels en betekent klein. Bovendien slippen deze kleine tongen nogal eens door het net…. Kortom de juiste schrijfwijze is met een ‘p’.

Bekijk hier 5 recepten met sliptong:
Gebakken tong met mangosaus en druiven
Gegratineerde tongrolletjes uit de oven
Gegrilde sliptong met avocado-citroencrème
Krokante sliptong met eiersaus
Gebakken tongreepjes met rucolasalade

Reageer op dit artikel