artikel

Streekhapjes maken het verschil

Horeca

Maak uw borrelhapjesschaal bijzonder met streekproducten. Met een of twee streekeigen hapjes onderscheidt u zich van uw collega ’s. Vooral met kaas- en worstproducten maakt u op eenvoudige wijze het verschil. Denk ook eens aan het aanpassen van uw schaal wanneer u gasten van buiten uw regio ontvangt. Het verbetert het thuisgevoel wanneer u ze […]

Maak uw borrelhapjesschaal bijzonder met streekproducten. Met een of twee streekeigen hapjes onderscheidt u zich van uw collega ’s. Vooral met kaas- en worstproducten maakt u op eenvoudige wijze het verschil. Denk ook eens aan het aanpassen van uw schaal wanneer u gasten van buiten uw regio ontvangt. Het verbetert het thuisgevoel wanneer u ze streekeigen hapjes serveert. Hieronder informatie over streekproducten om smaakvolle hapjes van te maken. Het zijn veelal authentieke producten met een nostalgische smaak en uitstraling.

Vijf keer kaas anders

Noord-Holland

Edammer Kaas
Kaas van licht ontroomde koemelk met egale goudgele korst. De kaas bevat weinig zout ( max. 3,9 procent) en heeft de naam een zachtere, zoetere smaak te hebben. Vergeet de Zaanse mosterd niet!

Osseworst
De rauwe, gerookte en gekruide runderworst is vooral in de Amsterdamse horeca een hit. Het vlees is afkomstig van de voorvoet van het rund.

Texelse schapenkaas
Kaas van rauwe, volle schapenmelk. Heeft een licht pikant tot scherpe smaak.

Texelse lamsham
Gerookte lamsvlees, rauw of gekookt. Smaakvol onderdeel van een koude borrelhapjesschaal.

Friesland

Friese Nagelkaas
Kaas van afgeroomde koemelk. Komijnzaad en kruidnagel bepalen de smaak van de kaas.

Fryske Droege Woarst
Rauwe, gerookte worst van rund- en varkensvlees. Deze worst bevat kruidnagel. Extra interessant door lange houdbaarheid.

Zuid-Holland

Goudse boerenkaas
Kaas van volvette rauwe koemelk. Te verkrijgen in de vormen: jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oud en overjarig.

Haring
Vishit uit Scheveningen. Als borrelhapje heerlijk op roggerondjes.

Limburg

Rommedoe kaas
Kaas van volle koemelk afkomstig uit Zuid-Limburg. Serveertip: op roggebrood met fruitstroop.

Preskop
Gaar varkenskopvlees in gegeleerde bouillon. Vooral populair bij schuttersfeesten en feesten van traditionele verenigingen zoals de harmonie en handboogverenigingen.

Zeeland

Walcherse schapenkaas
Verse kaas van rauwe, volle schapenmelk. Smaakt echt romig en is vooral lekker bij warm weer.

Zeeuwse leverworst
Ongekookte worst van varkenslever, spek en slachtresten, in opgerolde darm. De traditionele leverworst doet het goed als borrelhap.

Noord-Brabant

Bossche Beuling
Pittige ronde worst gemaakt van slachtresten, bouillon en meel. Afkomstig uit ’s Hertogenbosch en scoort na vier minuten bakken aan beide kanten.

Brabantse Plaatham
Gerookte varkensham zonder bovenbil. In plakjes geschikt als borrelhap.

Drenthe

Drentse bakbloedworst
Worst op basis van bloed, slachtresten en meel. Gewaagd als borrelhap, maar bijzonder met een schijfje zure appel en een uitje.

Gelderland

Gelderse Rookworst
Rauwe rookworst van varkensvlees. In plakjes geschikt als borrelhap.

Groningen

Groninger metworst
Rauwe, gedroogde worst van varkensvlees. In plakjes verdient de harde worst een plaatsje op de borrelschaal.

Overijssel

Naegelholt
Gedroogd rundvlees van de langgerekte bilspier van een koe. Vooral in Twente en de Achterhoek in Gelderlander populair vanwege de sterke vleessmaak.

Utrecht

Vockingworst
Donkere, grove leverworst. Heerlijk met een toefje mosterd.

Reageer op dit artikel