artikel

Uitstraling is belangrijker dan diploma’s

Horeca

Gastheer moet je zijn, dat kun je niet leren. Dat is de opvatting van SVH Meestergastheer Marcel Swaghoven. Samen met broer en SVH Meesterkok Erik Swaghoven is hij eigenaar van hotel-restaurant Valuas in Venlo.Na Wino Thewissen en Thérèse Boer gaat Marcel Swaghoven in deze kolommen zijn licht laten schijnen over het onderwerp Gastheerschap.

Marcel vindt dat gastvrouwen en gastheren een uitstraling moeten hebben die gasten doet voelen dat ze welkom zijn. ‘Diploma’s zijn mooi meegenomen, maar uitstraling is belangrijker.’ Vakinhoudelijk moet alles echter ook kloppen, geeft Marcel toe. ‘Gastheerschap is een vak dat geleerd moet worden. Je kunt niet zonder warenkennis, kennis van wijn en sociale vaardigheden.’Marcel vindt het jammer dat het beroep van gastvrouw en gastheer nog altijd niet de status heeft die het verdient; ondanks alle inspanningen die de bedrijfstak zich heeft getroost. ‘Koks kunnen iets laten zien en proeven waarin hun vakmanschap tot uiting komt. Gastheerschap kun je niet visualiseren. Gastvrouwen en gastheren hebben niets om mee te pronken en kunnen niets laten zien dat tot de verbeelding spreekt.’Toch is het een mooi vak, vindt Marcel. ‘Iedere middag en avond begin je weer aan een voorstelling: entertainen, organiseren, regisseren, net als op het toneel. En steeds weer moet je op scherp staan, want je wordt door de gasten op je vakmanschap afgerekend, en je moet er van uit gaan dat je maar één kans krijgt.’Inleven in je gasten en inschatten wat ze willen, daar gaat het volgens Marcel om. ‘Willen ze geëntertaind worden of willen ze dat je onzichtbaar aanwezig bent. Dat moet je aanvoelen. Dat leer je onder meer door zelf ook regelmatig uit eten te gaan en op de stoel van de gast te gaan zitten.’

Reageer op dit artikel