artikel

EK-koorts

Horeca

Voorlopig staat de horeca met 1-0 achter. Tijdens het eerste EK-weekeinde hebben de restaurants minder gasten ontvangen. Ook de cafés hebben gemerkt dat veel Nederlanders thuis voor hun breedbeeld zitten.De Oranjekoorts heeft nog niet toegeslagen. Pas als Nederland van Duitsland wint en een ronde verder komt, zal de behoefte groeien om collectief en ritueel de […]

Voorlopig staat de horeca met 1-0 achter. Tijdens het eerste EK-weekeinde hebben de restaurants minder gasten ontvangen. Ook de cafés hebben gemerkt dat veel Nederlanders thuis voor hun breedbeeld zitten.
De Oranjekoorts heeft nog niet toegeslagen. Pas als Nederland van Duitsland wint en een ronde verder komt, zal de behoefte groeien om collectief en ritueel de overwinningen ‘van onze helden in den vreemde’ te vereren.
In primitieve tijden werden de jagers op een voetstuk gezet, later gladiatoren en ridders, in onze tijden worden de voetballers op het schild gehesen. De behoefte aan heldenverering is groot. Veel mensen willen ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid en zich wentelen in een gedeelde overwinningsroes met gelijkgestemden.
Die rituele wens biedt kansen voor de drankverstrekkers. Zij faciliteren en begeleiden deze oerdrang. Het individu ontsnapt aan zijn eigen grenzen en vindt in de gemeenschappelijkheid een tijdelijke bevestiging van zijn groepsidentiteit. We voelen ons allemaal weer even Nederlander.
Veel mensen kijken kritisch naar groepsgedrag. Terecht. Als groepsgedrag leidt tot groepsdwang verschijnt onverdraagzaamheid en worden afwijkende meningen in de ban gedaan. Dit verschijnsel is waarneembaar bij de harde kern clubsupporters.
Het aardige van de gemiddelde Oranjefan is dat hij vermogen bezit afwijkende meningen te accepteren. Hoe meer discussie over de ploeg en tactiek, hoe beter. Het vijanddenken is enigszins kunstmatig; vrijwel niemand zoekt echt ruzie met elkaar en met fans uit andere landen. De fan wil oprecht zijn helden bewonderen en met andere fans de overwinningen vieren. Hoewel er mensen genoeg zijn die zingende en hossende fans als onbeschaafd bestempelen, zijn de collectieve Oranje-rituelen historisch gezien een toonbeeld van geëvolueerd groepsgedrag. Een overwinning op de barbarij van voorbije tijden toen er daadwerkelijk strijd op leven en dood werd geleverd onder het oog van bloeddorstige massa’s.
De cafés kunnen in deze koortsige weken een belangrijke rol vervullen. Verering en verkettering van onze helden op het televisiealtaar leiden tot kater en roes. Wat de uitslag ook mag worden, de kunst is de diep verlangde ontremming van de groep in prettige banen te leiden.Laat Van Nistelrooij ons een ronde verder schoppen.

Reageer op dit artikel