artikel

Mais: een wereldgroente

Horeca

Maïs is een echte wereldgroente, met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Popcorn, gemaakt van maïsvariëteiten die bij verhitting exploderen, werd waarschijnlijk al zo’n 3500 jaar voor Christus gegeten.Om de maïs geschikt te maken voor menselijke consumptie worden de korrels gemalen.

Polenta
In Noord-Italië bereiden ze van deze grof gemalen maïsgries het populaire gerecht polenta. Het heeft de structuur heeft van grove griesmeel. Het meest gebruikelijk is om rode pastasaus, met of zonder vlees, bij de polenta te serveren. Een andere manier is om de polenta eerst op een plank of schaal te storten en af te laten koelen. De polenta stijft dan op tot een soort hartige taart. Deze taart legt u voor het serveren enkele minuten onder de grill totdat de polenta lichtbruin wordt.

Tortilla’s
Mexicaanse pannenkoeken (tortillas) worden gebakken van zeer fijn gemalen maïsmeel.

Recept voor ambachtelijke tortilla’s (4 personen)
Masa harina is een speciaal gemengd maïsmeel, waaraan je slechts water hoeft toe te voegen om het tortilladeeg te maken. Masa harina is kant en klaar in Spaanse winkels en toko’s te koop. U kunt tortilla’s ook maken van een mengsel van middelgrof gemalen maïsmeel (polenta) en volkorenmeel of zelfs alleen van volkorenmeel.

Benodigdheden:

  • gietijzeren (koeken)pan met anti-aanbaklaag

Ingrediënten

  • 250 gr masa harina
  • 60 gr plantaardige margarine
  • 5 gr. zout
  • water
  • olie

Bereiding
Zet van tevoren de margarine buiten de koelkast zodat het zacht kan worden. Meng het (de twee soorten) meel, de margarine en het zout. Voeg er zoveel water aan toe tot er een soepel en samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg goed, verdeel het in stukjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Rol ze uit tot platte rondjes met een doorsnede van ± 10 cm.

Verhit een (gietijzeren) koekenpan, bestrijk de pan licht met wat olie. Leg een deeglapje in de hete pan en bak het tot zich luchtbobbels aan de bovenkant vormen. Druk tijdens het bakken de bobbels met een spatel neer, zodat het hele deeglapje met de pan in aanraking komt. Keer de tortilla om en bak de andere kant op dezelfde manier. De baktijd is ongeveer 1 minuut per kant. Houd tijdens het bakken de al gebakken tortilla’s warm in een platte schaal, bekleed met een schone doek of aluminiumfolie.

Andere maisrecepten
Gekookte maïskolven
Neem een maïskolf per persoon en verwijder de lelijke bladeren. Breng ze snel aan de kook met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg 5 gr. suiker toe om de korrels sappig te houden. Laat de kolven 15-20 minuten koken tot de korrels zacht zijn en gemakkelijk loslaten. Even uit laten lekken en serveren met boter en zout.

Bonenschotel met maïs en tortillachips
Week 300 gram bruine bonen een nacht van tevoren in ruim water. Zet de bonen op met nieuw water. Binnen ongeveer een half uur zijn ze gaar. Bak ondertussen in wat zonnebloemolie twee gesnipperde uien met een teentje knoflook tot ze mooi glazig zijn en doe er dan een in stukjes gesneden rode paprika bij. Even mee laten bakken.

Voeg vervolgens 500 gram tomaten (in stukjes gesneden) en de volgende kruiden toe: 10 gr. paprikapoeder, 5 gr. chilipoeder, een snuf cayennepeper, 5 gr. kaneel, 5 gr. komijn en 5 gr. korianderpoeder. Tien minuten stoven met de deksel op de pan. Dan kunnen de gare bonen erbij, met 200 gram maïskorrels. Alles overscheppen in een ovenschaal en bestrooien met eerst 100 gram tortillachips en daarbovenop nog eens 100 gram geraspte kaas. Houd de ovenschaal 10 minuten in een voorverwarmde hete oven. Serveren met rijst.

Reageer op dit artikel