artikel

Perziken en nectarines

Horeca

Evenals pruimen en kersen behoren ook perziken en nectarines tot de steenvruchten. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. De perzik komt oorspronkelijk uit Tibet en West-China en komt 2000 jaar voor Christus al voor in Chinese literatuur. Anderen beweren dat de perzik van origine Perzisch is, vandaar de Latijnse naam die ’Perzische pruim’ betekent.

De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik. Een perzik heeft een geel-rode, fluweelachtige schil die kwetsbaar is. De kleinere nectarine heeft een gladde schil en is veel minder kwetsbaar.

De laatste jaren zien we dat de gebruiksvriendelijke nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik. De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei-september. Italië is dan een belangrijk aanvoerland. Vanaf januari tot en met maart komen de vruchten uit Chili.

Gerechten met perzik:
* Zuidafrikaanse Perzikblatjang
* Visgoulash met perzik
* Rijst met kip en perzik
* Gegrild geitenkaasje met Ganda Ham en perzik

Reageer op dit artikel