artikel

Pompoenentijd

Horeca

De pompoen behoort tot dezelfde familie als de meloen en de komkommer. Er bestaan tientallen pompoensoorten, die men afhankelijk van de houdbaarheid opdeelt in zomerpompoenen en winterpompoenen.

Pompoenentijd

Zomerpompoenen worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. Hun houdbaarheid is hierdoor echter beperkt. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson.

De echte pompoen heeft het uitzicht van een grote courgette en zijn schil is groen met witte strepen.

De patisson wordt omwille van zijn speciale, platte vorm soms ook keizers- of bisschopsmuts genoemd. De schil is bleek van kleur en minder zacht dan die van de courgette.

De Hokkaidopompoen (of Japanse pompoen) weegt slechts 1 tot 2,5 kg maar is wel veel lekkerder en voedzamer dan zijn grote soortgenoten. De Hokkaidopompoen bestaat in een groene en oranje variëteit en is perfect te telen in ons klimaat.

Verder is er nog de zogenaamde spaghettipompoen. Deze variëteit heeft dezelfde bewaarmogelijkheden als winterpompoenen maar de schil is minder hard. De smaak van het vruchtvlees is vergelijkbaar met die van zomerpompoenen, terwijl de structuur ervan draderig is (vandaar de naam).

Aankoopadvies
Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat van uitzicht moeten zijn. Winterpompoenen worden best gekocht met een intacte steel.

Bewaaradvies
Zomerpompoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Winterpompoenen daarentegen kunnen afhankelijk van de variëteit 2 tot 6 maanden worden bewaard. Bewaar winterpompoenen bij een temperatuur van 10 tot 15°C. Zorg dat de steel niet beschadigd is en verwijder eventuele restjes aarde. Eens de pompoen aangesneden is, kan u het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren of kan u het invriezen in onmiddellijk bruikbare porties.

Bereidingswijze:
De meeste zomerpompoenen kunnen met schil en al worden gegeten. Zeer rijpe exemplaren kunnen het best worden geschild en van zaden ontdaan worden. Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd, net als de pitten en de vezels.

Spaghettipompoen moet in zijn geheel worden gekookt: breek de steel af en prik twee gaatjes in de schil met een metalen staaf. Zo kan het kookvocht tot binnenin de pompoen doordringen. Kook volledig ondergedompeld in lichtgezouten water gaar in ongeveer 35 minuten. Controleer of het vruchtvlees gaar is door in de pompoen te prikken. Als u weinig weerstand voelt, is de pompoen gaar. Laat de vrucht even uitlekken en snijd dan doormidden. De zaden die wat hard zijn, kan u verwijderen. Schraap de draden er met een vork uit.

Bekijk hier een aantal recepten met pompoen:
Kip met pompoen
Pompoen met spruitjes
Flageolets in pompoennestjes
Pompoensoep

Reageer op dit artikel