artikel

De werking van woorden

Horeca

Ik weeet niet hoe het met u gaat, maar de laatste tijd hoor ik vaak dingen als ‘tja, we modderen wat’. Of het gezicht betrekt en de woorden die uit de mond rollen, zijn gevuld met het triestige van iemand die het eigenlijk heeft opgegeven: ‘ja hoor, zijn gangetje’. Modderen in een gangetje is ook […]

Ik weeet niet hoe het met u gaat, maar de laatste tijd hoor ik vaak dingen als ‘tja, we modderen wat’. Of het gezicht betrekt en de woorden die uit de mond rollen, zijn gevuld met het triestige van iemand die het eigenlijk heeft opgegeven: ‘ja hoor, zijn gangetje’.

Modderen in een gangetje is ook niet bepaald wat je je van het leven voorstelt, of wel. Ik wil niet zeggen dat ik er nooit last van heb, dat het niet allemaal zo best veel is, dat je het even niet meer overziet. Ik denk dat dat niet meer dan menselijk is in een tijd die veel van ons vraagt en de ene na de andere onzekerheid opwerpt als een berg mul zand. Ja, en u weet hoe het modderen is door dat zand.

Maar het punt is, de woorden die je kiest, schrijft en spreekt hebben een wonderlijke werking. U zult mij niet snel (meer) horen zeggen dat ‘het zijn gangetje wel gaat’. Ik heb ontdekt dat zulke woorden je naar beneden trekken en het beeld van doormodderen in feite bevestigen. Het voelt echt heel anders als je ‘Goed! Het gaat goed’ tegen iemand zegt. En waarom zou je het niet menen? Je leeft en hebt zoveel om dankbaar voor te zijn dat de lastige dingen in feite in het niet vallen en er zijn om op te lossen, meer niet.

Dat hebben Jaap en Heleen Istha van de Bokkepruik in Hardenberg ook gedaan. En hoe zouden die zich hebben gevoeld toen ze op last van de brandweer dertig deuren moesten laten vervangen en bij de bank geen lening kregen? Toen ze diep beseften dat ze met hun zevendaagse werkweek onder de streep niets over hielden?

Zij besloten vorig jaar dat het goed met ze gaat en keken uiterst kritisch naar hun kosten en identiteit. In hun openhartige verhaal lees je dat het licht van de Michelin-ster ook een schaduw op hun pad geworpen heeft. ‘Wij zijn eigenlijk een simpel boerderij-restaurant dat vanwege zijn goede keuken die ster heeft’, zegt Jaap Istha. Ik denk dat hij daarmee precies de juiste woorden heeft gevonden. Nieuwe woorden voor een nieuw succes.

Reageer op dit artikel