artikel

Hoe ver is de reiswereld met internet?

Horeca

Reisbureaus en touroperators opereren tegenwoordig meer dan ooit onafhankelijk van de GDS’en. Ze doen rechtstreeks zaken met hoteliers, kopen kamers in en verkopen die door aan hun klanten. Een voorbeeld is de virtuele reisagent Expedia.com. Die doet enerzijds zaken via GDS’en (Worldspan en Pegasus) die hun hotelaanbod via de Expedia-website aanbieden aan reisorganisaties, maar anderzijds […]

Reisbureaus en touroperators opereren tegenwoordig meer dan ooit onafhankelijk van de GDS’en. Ze doen rechtstreeks zaken met hoteliers, kopen kamers in en verkopen die door aan hun klanten. Een voorbeeld is de virtuele reisagent Expedia.com. Die doet enerzijds zaken via GDS’en (Worldspan en Pegasus) die hun hotelaanbod via de Expedia-website aanbieden aan reisorganisaties, maar anderzijds bewerkt men de consumentenmarkt met het kameraanbod van Expedia Special Rates (ESR) hotels. De hotels zijn boekbaar door de consument via de Expedia-website. Expedia koopt hotelkamers in via het merchant model. Dat betekent dat Expedia de hoteliers een nettoprijs betaalt voor de kamers om ze vervolgens met een opslag (eigenlijk de commissie) door te verkopen. Een aanpak waar vanuit de hotellerie nogal wat kritiek op is, omdat men volledig het zicht op de prijzen kwijtraakt.

Internetboekingen zijn ook de business van explosief groeiende hoteldistributiekanalen zoals hotels.com, all-hotels en het van origine Nederlandse bookings.nl, dat inmiddels wereldwijd verkoopkantoren heeft geopend. Het zijn deze kanalen waarmee hoteliers een contract afsluiten en waaraan ze kamers toewijzen. Consumenten boeken de kamers en de hotelier betaalt per boeking een commissiepercentage aan de booker.

Het belang van de GDS’en lijkt af te nemen, maar op wereldniveau hebben ze nog altijd een enorme vinger in de pap. Galileo, een GDS met het hoofdkwartier in het Amerikaanse New Jersey, boogt op 30 jaar ervaring en is gekoppeld aan 44.000 reisagenten, 470 luchtvaartmaatschappijen, 430 touroperators en 56.000 hotels.

Reageer op dit artikel