artikel

O Help, de familie!

Horeca

Het is druk. Mooi weer, terras vol en zelfs binnen zijn gasten gaan zitten. Daar staan daar plotseling je ouders die aandacht willen en ‘eens lekker komen eten’. Of de boezemvrienden van je man vinden dat ze voorrang hebben en verwachten wat extra’s. Hoe pak je dat aan? Will Jansen ging met deze lastige vraag op pad.

Daniëlle de la Mar:

We zijn nog niet zo lang open en hebben met dat probleem nog geen ervaring. Als het druk is, heb ik geen tijd voor een extra praatje. Een kopje koffie bieden we ze wel aan, maar voor krijgen zijn hier de deuren niet openen gegaan. Dus….

Werkt in de bediening bij Beets Brasserie in Haarlem

Jan Gerard van der Wal:

Ik maak wat lekkers met alles erop en eraan, en laat alles betalen. Business is business. Dat geldt niet voor mijn ouders en schoonouders, maar die komen ook niet zo vaak en passen regelmatig op de kinderen, dus dan doe je wat terug. Maar de rest? Er moet gewoon geld verdiend worden. Privé zet ik altijd de bbq aan, zomers en ’s winters. Dan pak ik lekker uit met een stukkie vis of zo.’

Patron cuisinier van Sir Sèbastian in Heerenveen

Janno Cornelissen:

Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak ze komen. Zijn het goede vrienden en ze zitten er iedere week, dan laat ik ze gewoon betalen. Of als ze hier hun verjaardag vieren of zo, dan hoef ik ze toch niets aan te bieden? Maar komen mijn ouders of mijn zus, dan trek ik graag iets extra’s open. Het is dus maar hoe ze komen.
Mede-eigenaar van de Steenen Tafel in Arnhem

Gert Jan Hageman:

We zijn graag royaal en laten de mensen delen in onze overvloed. Maar toch hebben we hier een moeilijke vraag. Het zal de mate van familie of vriend zijn, die het bepaalt. Je geeft een glaasje champagne of iets voor bij de koffie. Kijk, mijn ouders eten hier gratis en vinden dat niet eens leuk. Zijn het hele goede vrienden dan delen we de rekening door midden of ze betalen alleen het menu. In principe maak je dus graag een gebaar.

Eigenaar de Kas in Amsterdam

Eugène van Angelbeek:

Of familie en vrienden betalen? Standaard alleen het menu voor een prix d’ami. Wij doen dan de wijnen. Maar goede vrienden hebben daar best moeite mee. Ze komen daar niet voor en zeker als ze zakelijk zijn, houden ze helemaal niet van die poespa.s Dan bied je ze een glaasje champagne aan en laat ze verder met rust. Het ze niet om gratis of iets extra’s. Zitten ze bij mijn in de brasserie, dan al helemaal niet. Dan komen ze voor even snel iets lekkers en niet voor dat gedoe. Mijn zwager zoekt gewoon het lekkerste terras van Amsterdam op om iets te eten en vindt het leuk om even te babbelen. That’s all.

Chef-kok en mede-eigenaar van de Jonge Dikkert (Amstelveen) en De Veranda (Amsterdam).

Reageer op dit artikel