artikel

Wat houd ik eigenlijk over van die ketenboeking?

Horeca

Hampshire berekende dat als de verkoopprijs van de kamer op 100 euro is gesteld, de hotelier 62,50 euro overhoudt van een boeking via GDS en het centraal reserveringssysteem van de hotelketen. Een belangrijke kostenpost is de commissie voor de reisagent die intermediair is tussen consument en GDS. Het gaat om 10 procent commissie en daar […]

Hampshire berekende dat als de verkoopprijs van de kamer op 100 euro is gesteld, de hotelier 62,50 euro overhoudt van een boeking via GDS en het centraal reserveringssysteem van de hotelketen. Een belangrijke kostenpost is de commissie voor de reisagent die intermediair is tussen consument en GDS. Het gaat om 10 procent commissie en daar komt nog eens 5 tot 7 of zelfs 10 procent commissie bij voor het centraal reserveringsysteem van de hotelketen. Ook de vertaalslag van de hotelinformatie richting GDS, de switch, kost per boeking een bedrag aan commissie.

Dit soort dure reserveringen leidt automatisch tot een hoge kamerprijs, zo stelt Nijenhuis. Een prijs die goedkoper kan als de hotelier dezelfde kamer rechtstreeks aanbiedt via een onafhankelijke reserveringsorganisatie. De commissie komt dan per boeking op maximaal 10 procent uit.Slechts twaalf van de 37 Hampshirehotels zijn op een GDS (via Utell) aangesloten. De rest van de hotels haalt boekingen binnen via een vijftigtal ‘third parties’ (hoteldistributiekanalen) waarmee Hampshire contracten heeft afgesloten, waaronder bookings.nl.

Hampshire-hotels krijgen nu al 40 tot 50 procent van hun business uit dit type reserveringssites. ‘Met hotels die zich bij ons aansluiten, lopen we die vijftig boekingscentrales na, en kijken wat past bij hun zaak en op welke manier ze zich het best kunnen aanbieden’, aldus de commercieel directeur.

Reageer op dit artikel