artikel

Zalm

Horeca

Canada heeft schitterende producten, die in Nederland meer en meer in de belangstelling komen. Een van die producten is zalm. De Canadese zalm is befaamd. Hij is in Nederland goed verkrijgbaar, zowel de gekweekte als de wilde. Deze laatste, meestal lijngevangen zalm, heeft een gewicht van twee tot vijf kilogram. Ze zijn lichter van kleur dan de gekweekte zalm omdat ze niet bijgevoerd worden met garnaaltjes. Bovendien zijn ze minder vet en hebben ze een steviger structuur, omdat ze harder moeten werken dan de kweekzalmen. De smaak van wilde zalm is fijner.

Zalm

Canadese wilde zalm is verkrijgbaar vanaf de zomer tot aan de winter. Het visseizoen loopt in Canada van 1 juni tot 31 oktober.Geen wonder dus, dat je voor zalmbereidingen in de Canadese keuken te kust en te keur terecht kunt.

Ingrediënten
180 g zalmfilet
250 ml grove Dijon mosterd
115 g bruine basterdsuiker
250 ml ahornsiroop
350 ml vers sinaasappelsap
350 ml visbouillon
100 ml droge witte (Canadese) wijn

Bereidingswijze:
Saus:
Doe het sinaasappelsap in een pan met de visbouillon en de droge witte wijn. Laat dit tot driekwart inkoken en voeg dan 50 ml ahornsiroop toe. De saus moet ‘hangen’.

Snijd de zalmfilets iets in. Maak van de mosterd, de bruine basterd en de rest van de ahornsiroop een crust. Doe iets zeezout en peper op de filet en smeer de filet in met de crust tot deze geheel bedekt is met een laagje. Bak de filet vervolgens af in de oven op 190°C gedurende 25 minuten.Leg de saus op een bord en giet de saus er omheen.

Begeleid dit gerecht met peterselie-aardappels en een groentengarnituur van getourneerde courgette, rettich en worteltjes.

Reageer op dit artikel