artikel

14e Nationale Jammarkt te Neede

Horeca

Op woensdag 11 augustus 2004 wordt voor de veertiende keer in het centrum van het Gelderse Neede de Nationale Jammarkt gehouden. Van 11 tot 17 uur worden op die dag door ongeveer 120 standhouders allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, marmelade, chutney en andere vruchtenconserven uitgestald. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waar, maar ook jamhobbyisten bieden hun zelfgemaakte producten aan. Andere artikelen, die met het conserveren van vruchten te maken hebben, worden eveneens verkocht. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest en de Needse kermis.

PROGRAMMABuitenlandse deelnemers
Ook dit jaar zit er weer een buitenlands tintje aan de jammarkt. Helemaal uit Oostenrijk komt de Obstbau und Kreativhof Sagmeister van A. Itillaar met de producten honing, pompoenpottenolie en siroop. Duitsland is vertegenwoordigd met Märkische Schlemmereien van Uwe Barenthin. Deze standhouder verkoopt kruiden en sappen. De derde buitenlandse inbreng komt uit België. Kelly van den Braak staat in Neede met oude keukenaccessoires, glas en kookboeken. De Twentse Française Noortje van Lijf- van Leeuwen biedt “Les Confitures du Perigord” aan.

Demonstratie ambachtelijk jam maken
De historische vereniging “Oud Noordijk” geeft voor het gemeentehuis aan de Oudestraat de gehele dag demonstraties ambachtelijk jam maken. De vrijwilligers laten zien hoe de vruchten van het boerenerf worden verwerkt tot jam. Het fruit en de geleisuiker hiervoor worden beschikbaar gesteld door o.a. de supermarkten en groenteboeren van Neede. De Eerste Needsche Elektrische Drukkerij Ened zal ter plekke zowel op ouderwetse als op moderne wijze jametiketten gaan drukken.

Spreekuur Carolina Verhoeven
De bekende jamspecialiste Carolina Verhoeven komt al vele jaren naar de Nationale Jammarkt in Neede. Ze heeft in Appelscha haar eigen Culinair Historisch Kookmuseum. Het museum herbergt een prachtige verzameling historisch keukengerei, goed gevulde weckflessen en tal van andere lekkernijen Tijdens de 14e editie van de Nationale Jammarkt komt ze naar Neede met twee wedstrijden voor het publiek; wie bakt de lekkerste appeltaart en wie schilt de langste appelschil. Uiteraard zijn er bij beide wedstrijden ook prijzen te winnen; de beste twee kandidaten krijgen een winkelwagentje gevuld met allerlei keukengerei ter waarde van €30 respectievelijk €20.

Muziek
Tijdens de jammarkt is er op verschillende plaatsen muziek te horen. Zo speelt het Regionaal Seniorenorkest “De Achterhoek” ’s morgens en ’s middags op het podium. Op de hoek van de Rapenburg en de Borculoseweg zal de Brassband Oostenwind op verschillende tijdstippen een optreden verzorgen. Ook zal zanger en gitarist Leon van der Meer zijn repertoire ten gehore brengen. Accordeonist Henk Landkroon is ook weer van de partij.

Delicatessen
Sinds het eerste jaar is de jamfabriek Geurts uit de Betuwe aanwezig. Ook “De Betuwe” en Hero Nederland zijn present. Buitenlandse jams, uit o.a. Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken, worden geboden door de importeurs Brauer Special Food Import en A.S.B. delicatessenimport. De importeurs van Britse producten bieden daarnaast ambachtelijke jams met drank, marmelades, chutneys, relishes, mincemeat, mintjelly en lemoncurd. Natuproducts verkoopt eko-jam. Geleermiddelen en inmaakartikelen komen van Unigel, Marskramer en Simmelink.

Inmaakkwartet
De Gelderse uitgeverij DWZ/MAW heeft een primeur voor de jammarkt. Zij presenteert hier het gloednieuwe inmaakkwartet. Het is weliswaar niet eetbaar, maar zeker zo genietbaar; Het spel kent acht kwartetten; wecken, vlees en vis in azijn, wijn, groenten inzouten, jam, rariteiten, vruchten op alcohol en chutneys en pickles.
Elk kwartet telt vier smakelijke gedichtjes met een centraal thema. Tevens biedt het aanwijzingen om producten ook echt te conserveren.Kwekerij “La Franchaise” heeft bosbessenstruiken en –jam en “Veluwe souvenirs” verkoopt vossebessenjam. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen en ook het Wijngaardeniersgilde is present. De imker Schenk doet mee onder het motto “geen bijen, geen jam”. Blauwe bessen om jam van te maken worden geleverd door de firma’s Boers en Te Pas.

Eerste potje nieuwe oogst
Ook de bekende Limburgse stroopfabrieken Canisius-Henssen en Frumarco, de vruchtenbereiders sinds 1852, komen al enkele jaren naar Neede. De Wereldwinkel Lochem biedt jampotetiketten. Stichting Oogzorg Himalaya, de Oranjevereniging, Stichting de Zonnebloem en Jamdorp Neede van de Groenondernemers zijn eveneens op een smakelijke manier present. Inmiddels traditioneel wordt door mevrouw Malingré van de Stichting Oogzorg Himalaya, aan het gemeentebestuur van Neede het eerste potje “nieuwe oogst” aangeboden. Collega-jamgemeente Tiel stuurt haar fruitambassadrices en corsowagenplakkers met informatie over het fruitcorso.

Winkeliers
Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig. Boekhandel Kramer verkoopt kookboeken en receptenbundels en de VVV biedt “jamdorp Neede jam”. Bakkerij Stroet organiseert een ‘jamdoolhof’ in en rond zijn bakkerij. Hierin zijn allerlei producten te vinden waarin jam verwerkt is. Aan het eind van het doolhof wordt de bezoekers gevraagd zoveel mogelijk producten die ze gezien en geproefd hebben op te schrijven. Wie zich de meeste producten herinnert is winnaar.
Frankie’s Bistro geeft ook dit jaar weer op geheel eigen wijze een invulling aan de jammarkt. Bovendien wordt er in een kraampje speciale ‘worsteljam’ verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel.
Even op adem komen van de marktdrukte kan men in de opengestelde NH-kerk of bij havezate Huize de Kamp. Vanaf 12.45 uur pendelt er continue een huifkar tussen het centrum en de havezate. Deze is opengesteld voor publiek en ook hier zijn verschillende attracties.

Jamkoningin
Voor de elfde keer wordt dit jaar een Jamkoningin gepresenteerd op de Jammarkt. Deze activiteit nemen de Needse Winkelstand en de Ondernemersvereniging voor hun rekening. Wie zich Jamkoningin 2004 mag noemen wordt bekend gemaakt bij de opening van de Jammarkt om 11.00 uur op het podium. Zij wordt door de Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken (kleding: Gaalman Mode, schoenen: Schuurman Haaksbergen, kapsel: Davines, bloemen: Het Bloemenhoekje) en krijgt van de Needse Winkelstand en de Rabobank een cheque van €250,- aangeboden.

Op weg naar de jammarkt in gemeente Berkelland
De Nationale Jammarkt wordt sinds jaar en dag georganiseerd door de gemeente Neede. Volgend jaar gaat Neede op in de nieuwe fusiegemeente Berkelland. Dat is het einde van de gemeente Neede, maar gelukkig niet het eind van de jammarkt. De nieuwe gemeente neemt de Nationale Jammarkt over. Volgend jaar op 17 augustus is al weer de vijftiende jammarkt, dan in de gemeente Berkelland.

Reageer op dit artikel