artikel

Betaalde plas alleen bij sanitaire stop

Horeca

Geld vragen voor een plasje zou eigenlijk niet mogen in de horeca, roept de Consumentenbond en spoort gasten zelfs aan om te weigeren te betalen. De meeste ondernemers denken daar anders over. Een aantal reacties uit de branche.

Betaalde plas alleen bij sanitaire stop

Strandpaviljoen De Gouden Bal in Wassenaar rekent 30 eurocent voor de kleine en grote boodschap. Mensen die een drankje gebruiken, betalen niets. ‘Natuurlijk niet, dat kun je niet maken’, zegt exploitant Hanneke van der Plas (echt waar!). ‘Het toilet is een stukje extra service richting de gast. Hij betaalt al voor een consumptie, voor dat geld moet hij ook naar de wc kunnen.’

Overigens lukt het strandbezoekers op drukke, warme dagen ook zonder te betalen een plasje te plegen bij de Gouden Bal. De sanitaire unit wordt platgelopen door mensen met hoge nood, en er is niet altijd controle, bekent Van der Plas. ‘Er staat niet iemand van ons te posten bij het schoteltje, zover ga ik niet. Daar hebben we het veel te druk voor. Maar als ik het zie dat ze niet betalen, dan zeg ik er wat van.’

Passanten
Hoe zit het eigenlijk met de bruine kroeg? ‘Het échte café vraagt geen geld voor een plas, geen denken aan’, buldert ‘mister horeca’ en frequent toiletbezoeker Dick Wildeman. ‘Een kroegeigenaar die een schoteltje bij de wc plaatst, kan z’n tent wel sluiten, dat pikken gasten gewoon niet.’

Volgens Wildeman vragen bedrijven met veel passanten op pleinen in binnensteden ‘terecht’ wel geld voor een sanitaire stop. ‘Ondernemers aan het Vrijthof in Maastricht bijvoorbeeld, de Grote markt in Breda of het Rembrandtplein in Amsterdam. Het zijn de bedrijven die goed in de loop liggen. Winkelend publiek dat geen zin heeft om bij V&D of Bijenkorf een paar eurocenten te betalen, probeert de behoefte gratis in de horeca te lozen. Zonder een consumptie te gebruiken. Dat kan natuurlijk niet. Ik vind het niet meer dan logisch dat ondernemers aan die mensen geld vragen.’

Bussen
Brasserie Hajé aan de A13 bij Delft, een typisch weggebonden bedrijf, vraagt ook een plasbijdrage. Manager Marion van Oudenaarde zegt dat het bij een druk wegrestaurant als Hajé niet anders kan. Dat heeft dan vooral te maken met een groot aantal bezoekers dat alleen naar binnen komt om even te plassen. ‘Er worden complete bussen uitgeladen met mensen die alleen maar even komen plassen. Wat voor chaos het daarna is, dat wil je niet weten. We hebben hier een jongen die alles schoon houdt en ook alle verdiensten mag houden. We verdienen er dus zelf niets aan. Als restaurantpersoneel hebben we geen tijd en gelegenheid om de toiletten continu schoon te houden.’

Overigens hoeven klanten van het restaurant niet te betalen. Het toilet bij Hajé is overigens alleen bereikbaar via de centrale hal van het restaurant. De prijsindicatie is 40 eurocent, maar volgens Van Oudenaarde kunnen mensen geven wat ze willen. Gemiddeld doet een blaaslediging bij Hajé 20 eurocent.

Gastheer Jos de Vries heeft een ruim hart. Iedereen mag in café-restaurant Het Engelse Werk in Zwolle een plasje doen, consumptie is niet verplicht. ‘Ik zal iemand met hoge nood niet weigeren.’ Geld vragen voor een sanitaire stop gaat De Vries veel te ver. ‘Wat collega’s doen moeten ze zelf weten, maar ik zou het niet in m’n hoofd halen om 20 of 30 eurocent te vragen voor een bezoekje aan het toilet. Dat heeft weinig met gastvrijheid te maken.’ En dus lopen wandelaars het mooi aan de IJssel gelegen bedrijf plat om er gratis de blaas te legen? ‘Valt mee. Wat je ziet is dat veel mensen een plas doen en vervolgens op het terras gaan zitten voor een kop koffie.’

Juridisch
Uit juridisch onderzoek naar de vraag of bezoekers van V&D moeten betalen voor hun plas is gebleken dat het publiek alleen moet betalen als men het toilet daadwerkelijk bezoekt en er vooraf via een bordje is aangeven dat er moet worden betaald. Er dan sprake van een stilzwijgende overeenkomst. In dit geval heeft de gelegenheid dat status van openbaar toilet.Juridisch gezien mogen horecaondernemers wel geld vragen voor het gebruik van het toilet maar kunnen ze gasten niet verplichten te betalen.Logische gedachtengang is wel wanneer mensen het toilet als openbaar toilet gebruiken er ook voor betalen, of niet betalen als ze iets eten of drinken in het horecabedrijf nemen.

Op straat
Afgezien van horecaondernemingen in winkelcentra en langs de weg, vragen ook grote uitgaanstra waar op een avond duizenden bezoekers komen een plasbijdrage. Het zijn vooral deze bedrijven waar de Consumentenbond zich stoort aan de betaalde plas. Een plasje kost geld zelfs als er ook al entree is betaald. De uitgaanscentra werken ook vaak met een toiletdame of -heer die de boel schoonhoudt en de verdiensten in eigen zak steekt. Horecaondernemer Theo Jansen van onder meer café Zesenvijftigelf in Eindhoven maakt zich niet al te druk over de voors en tegens van betaald plassen in zijn zaken. ‘Wat zeggen nou die paar eurocenten? Wie buiten op straat plast is 46 euro kwijt’, zei hij vorig jaar in een interview met Misset Horeca.

Reageer op dit artikel