artikel

Chinese kruisbes beter bekend als kiwi

Horeca

Kiwi’s zijn tropische vruchten. Ze hebben een lengte van ongeveer 7 cm en groeien aan struiken. De schil is bruin van kleur en is licht behaard. Deze beharing is een soort zelfverdediging voor de kiwi en dient om insecten af te schrikken. De kiwi vindt zijn oorsprong in China en heette toen ‘Chinese kruisbes’, maar in Nieuw-Zeeland werd zijn naam veranderd in kiwi. De vrucht heeft zijn naam te danken aan de kiwivogel. Deze vogel heeft een rond lichaam en bruine veren.

Aankoopadvies
Kiwi’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de zomermaanden zijn ze het lekkerst.

Bewaaradvies
Rijpe kiwi’s kan u nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Kiwi’s die nog niet volledig rijp zijn, kan u tot twee weken in de koelkast bewaren. U kan deze ook verder laten rijpen bij kamertemperatuur.

Bereiding
Kiwi’s worden vooral gebruikt ter garnering bij andere bereidingen. Men eet deze vrucht meestal ‘naturel’. U schilt de kiwi dun en snijdt hem in plakjes. Vaak snijdt men de kiwi in 2 helften en lepelt men het vruchtvlees uit met een klein lepeltje. Kiwi’s smaken fris zuur en zijn heerlijk in salades of desserten.

Bekijk hier recepten met kiwi’s:
Bowl fantasie
Kipsalade met kiwi en sinaasappel
Kiwi-smoothie

Reageer op dit artikel