artikel

Koop nu uw druiven in

Horeca

Wereldwijd bestaan er talloze druivenvariëteiten waarvan de meeste bestemd zijn voor de wijnbouw. De populairste wijndruiven zijn de ‘Cabernet Sauvignon’, de ‘Pinot Noir’, de ‘Syrah’ en de ‘Merlot’ voor rode wijn, en de ‘Riesling’, de ‘Chardonnay’, de ‘Sémillon’, de ‘Sauvignon blanc’ en de ‘Chenin blanc’ voor witte wijn.

Daarnaast zijn er druiven die speciaal voor rechtstreekse consumptie worden geteeld. De bekendste Belgische druivensoorten zijn de ‘Baidor’, ‘Canon Hall’ en ‘Muscat’ voor de witte druiven en de ‘Leopold III’, ‘Colman’, ‘Ribier’ en ‘Royal’ voor de blauwe druiven.

Er zijn ook druiven zonder pitten. De bekendste soorten zijn de ‘Thompson’ de ‘Seedless’ en de ‘Sultana’.

Aankoopadvies
De beste periode om druiven te kopen, loopt van eind augustus tot eind oktober. Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoeft u ook niet te wassen.

Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.

Bewaaradvies
U bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.

Bereidingswijze:
Haal druiven een uurtje voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Onbespoten druiven kan u zo eten. Druiven die wel bespoten zijn, moet u uiteraard zorgvuldig wassen met stromend water. Was enkel de druiven die u onmiddellijk verbruikt.

Als u druiven wenst te schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Om druiven te ontpitten, gebruikt u het best een grote naald.

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die u serveert met vlees, vis en gevogelte komen druiven goed tot hun recht.Bekijk hier recepten met druiven:
Elzasser zuurkool met kip en druiven
Bowl fantasie
Fruitwraps
Zoete bakjes met fruitsalade
Zomerfruitmelange

Reageer op dit artikel