artikel

Plas

Horeca

Jos de Vries is gastheer bij café-restaurant Het Engelse Werk in Zwolle. ’s Zomers lopen wandelaars bij hem de deur plat. Voor een drankje, een broodje of om gewoon even een plas te doen. Jos heeft een ruim hart: Jos staat niet als een veldwachter te controleren of mensen die zijn toiletten gebruiken wel plaatsnemen […]

Jos de Vries is gastheer bij café-restaurant Het Engelse Werk in Zwolle. ’s Zomers lopen wandelaars bij hem de deur plat. Voor een drankje, een broodje of om gewoon even een plas te doen. Jos heeft een ruim hart: Jos staat niet als een veldwachter te controleren of mensen die zijn toiletten gebruiken wel plaatsnemen op het terras. Plasgasten zijn bij hem net zo welkom als gasten die een consumptie gebruiken. Geld vragen voor een bezoekje aan het toilet gaat hem al helemaal te ver.

Precies zoals de Consumentenbond het graag ziet. De organisatie vindt dat de horeca moet stoppen met het heffen van toilettol. Vorige week riep de bond op niet langer te betalen voor een bezoekje aan het toilet in café of restaurant. De bond noemt het schandalig de kosten van een schoon toilet te verhalen op gasten. Het is klantonvriendelijk. Bezoekers kunnen, volgens juristen die de bond raadpleegde, trouwens niet eens worden gedwongen te betalen.De horeca en de betaalde plas. Waarom zou ik als gast 30 eurocent betalen om het toilet te bezoeken? Ik betaal toch al voor een consumptie.Horeca Nederland vindt die toilettol zo gek nog niet. Druggebruikers blijven weg als ze moeten betalen, zegt een woordvoerder. Bovendien is er vaak een toiletjuffrouw die de boel schoon houdt.

Ik zie meer in de benadering van Jos de Vries. Het is toch eigenlijk een beetje gênant en zeer oubollig om gasten 20 of 30 eurocent op het schoteltje te laten leggen. En het argument dat dankzij de toilettol het wc-blok schoon kan worden gehouden, is niet sterk. Een schoon toilet behoort tot de minimale service die je een gast kunt bieden, en daar moet je niets extra’s voor in rekening brengen. Dat geldt voor topbedrijven, maar ook voor discotheken, wegrestaurants en de strandpaviljoens.

Martijn Reintjes
Adjunct-hoofdredacteur Misset Horeca

Reageer op dit artikel