artikel

Texel Culinair, proeven op sien Tessels

Horeca

Van vrijdagavond 10 t/m zondagavond 12 september is de Dorpsstraat van badplaats De Koog op het waddeneiland Texel omgetoverd tot hét culinaire centrum van het eiland. Doorgewinterde lekkerbekken en ervaren fijnproevers worden het hele weekend onthaald op een uitgebreide proeverij. Ongeveer 40 bedrijven zullen alles op alles zetten om het publiek te verwennen.

Texel Culinair wordt een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd in het tweede weekend van september. Het thema zal jaarlijks wisselen. In 2004, de primeur van het evenement, is het thema: ‘koken met Texelse producten’. Hierbij zal nauw worden samengewerkt met de VTPP, Vereniging Texels Producten Promotie. De deelnemende restaurants worden uitgedaagd om zich van hun beste kant te laten zien, want op zondag wordt het beste restaurant gehuldigd. Een vakjury is het hele weekend aanwezig om alle deelnemende bedrijven nauwlettend in het oog te houden. Meesterkok Leon Ribbens zal de kwaliteit van de gerechten bewaken.

Het publiek zal tevens kunnen genieten van diverse attracties, zoals een Juttershoek waar Texelse verhalen worden verteld en vis wordt gerookt. Ook is er de ‘Bill Visserhoek’ met historische foto’s en gerechten uit het receptenboek van wijlen Bill Visser, de bekende kok uit De Koog. Zijn hotel-restaurant, ‘Het Witte Huys’, genoot grote bekendheid. Niet alleen vanwege de heerlijke gerechten die Bill Visser creëerde, maar ook vanwege zijn markante persoonlijkheid.

Het publiek zal worden verrast met acts van mimespelers, straatartiesten, muziek én een schitterend cultureel programma met muziek en voordrachten in het kerkje van De Koog.De geschiedenis van De Koog zal als een rode draad door de Dorpsstraat lopen in de vorm van oude foto’s.

Bij kramen zijn Texelse producten te koop, zoals behaaglijke dekbedden van Texelse schapenwol, lamsbontcouture, échte Texelse bonbons, allerlei soorten Texels bier, heerlijke handcrême van Texels schapenvet en nog vele andere producten, zoals jam, kaas, likeuren en kaarsen.

Reageer op dit artikel