artikel

Zoete bakjes met fruitsalade

Horeca

Ingrediënten:
50 gram koude boter of margarine+ klontje
extra voor het invetten
4 vellen diepvries-fillodeeg
2 handperen
citroensap
200 gram pitloze witte druiven
1 grote sinaasappel
2 eetlepels bloemenhoning
3 eetlepels sinaasappellikeur (of sinaasappelsap)
verse munt

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Laat het folldeeg ontdooien. Smelt de boter of margarine in een steelpan op een laag vuur (niet bruin laten worden).

Zet acht ronde vormpjes met een middellijn van 10-12 cm omgekeerd op een bakplaat en vet de buitenkant in met het klontje boter. Snij de vellen fillodeeg in vieren.

Bestrijk telkens 2 deeglapjes met de gesmolten boter en leg ze op elkaar op de ingevette vormpjes. Bak ze in het midden van de voorverwarmde oven in circa 5 minuten lichtbruin, stevig en krokant. Haal de bakjes van fillodeeg voorzichtig van de vormpjes.

Schil intussen de peren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel het vruchtvlees met citroensap. Halveer de druiven. Trek met een zesteur(citroentrekker, is een speciaal soort mesje)of met een ander klein scherp mesje, mooie sliertjes schil van de sinaasappel.

Schil de sinaasappel vervolgens dik, zodanig dat er geen wit meer aan het vruchtvlees zit. Snij de partjes tussen de vliezen uit. Schep in een kom de peren, druiven, sinaasappelpartjes en sinaasappelschilletjes met de honing en likeurof sap door elkaar.

Vul de bakjes met de fruitsalade. Garneer de bakjes met een takje munt.

Tip: schep blokjes roomkaas door de vruchten of serveer de fruitsalade met advocaatroom (geklopte slagroom mengen met advocaat).

Reageer op dit artikel