artikel

Roken

Horeca

Minister Hoogervorst van VWS heeft besloten voorlopig geen algeheel rookverbod in te voeren. Tot 2009 mag in cafés, restaurants en hotels gerookt worden. Wel dient de horeca betere voorzieningen te treffen voor de niet-roker. Koninklijk Horeca Nederland (KHN), Recron en het ministerie zijn dit overeengekomen. Het is verstandig dat Den Haag zijn regelzucht in bedwang […]

Minister Hoogervorst van VWS heeft besloten voorlopig geen algeheel rookverbod in te voeren. Tot 2009 mag in cafés, restaurants en hotels gerookt worden. Wel dient de horeca betere voorzieningen te treffen voor de niet-roker. Koninklijk Horeca Nederland (KHN), Recron en het ministerie zijn dit overeengekomen.
Het is verstandig dat Den Haag zijn regelzucht in bedwang heeft gehouden. Een rookverbod had geleid tot fors omzet- en banenverlies.

Roken moet mogen. Zeker in de horeca, de bedrijfstak die de ambitie moet hebben gastvrij te zijn voor iedere mens. Jong, oud, zwart, wit, hetero, homo, arm, rijk, mooi, lelijk, dik, dun, drinkers, geheelonthouders, carnivoren, vegetariërs, patatliefhebbers, culi’s, rokers en niet-rokers moeten welkom zijn en zich welkom voelen.
In ruil voor de toezegging van de minister moet de horeca zich wel van haar beste kant laten zien. December 2008 moet 75 procent van alle cafés en discotheken en alle restaurants een rookvrije ruimte hebben. Alle hotels moeten rookvrije kamers aanbieden en er moet rookvrij ontbeten kunnen worden. In geen enkele ijssalon mag dan meer gerookt worden en 50 procent van de cafetaria’s moet rookvrij zijn. Tabaksverkoop mag niet meer met uitzondering van cafetaria’s met een avondwinkelfunctie. Via gevelbordjes moet duidelijk gemaakt worden wat het rookbeleid is in een onderneming. In de afspraken wordt niet meer gerept over verplichte ventilatie.

De invoering zal hier en daar op praktische problemen stuiten en onverwachte effecten. Vooral voor bedrijven met een klein vloeroppervlakte zal het lastig zijn om effectieve rookvrije ruimten te creëren. Ook is de vraag op welke wijze er gecontroleerd gaat worden. En wat te doen met bedrijven zonder personeel voor wie de afspraken niet hoeven te gelden? Al met al is dit een akkoord waar de horeca niet ontevreden mee hoeft te zijn. Een algemeen rookverbod zoals in Ierland en Noorwegen is afgekondigd zou voor de bedrijven desastreuze effecten hebben.

Het is afwachten of de anti-rooklobby genoegen zal nemen met deze afspraken. Mogelijk dat ze via een rechtszaak de uitkomst wil aanvechten. Er ligt immers jurisprudentie: werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. De minister en de brancheorganisaties verwachten dat dit niet zal gebeuren.

Hans Steenbergen
Hoofdredacteur

Reageer op dit artikel