artikel

Top

Horeca

Een leger van juryleden trok de afgelopen maanden door het land. Soms met zonnebril, pruik en lange regenjas, soms ook gewoon als zichzelf. Honderden cafetaria’s zijn onderworpen aan een mystery-guest bezoek. Duizenden frietjes zijn er gegeten, honderden keurende blikken geworpen. Plasjes gepleegd, enkel en alleen omwille van de toiletbezichtiging. De eerste jureringsronde voor de Cafetaria […]

Een leger van juryleden trok de afgelopen maanden door het land. Soms met zonnebril, pruik en lange regenjas, soms ook gewoon als zichzelf. Honderden cafetaria’s zijn onderworpen aan een mystery-guest bezoek. Duizenden frietjes zijn er gegeten, honderden keurende blikken geworpen. Plasjes gepleegd, enkel en alleen omwille van de toiletbezichtiging.

De eerste jureringsronde voor de Cafetaria Top 100 zit er op. Een enorme stapel beoordelingsformulieren ligt bij mij in de kluis. Soms, als ik even aan ontspanning toe ben, blader ik er eens lekker onderuitgezakt doorheen. Zien wat de juryleden hebben gezien. Soms zijn dat hele erge dingen: ‘Alles is hier dood, zelfs de vetplanten’. ‘Het personeel doet alles door elkaar, ook neus afvegen en zweet van voorhoofd vegen’. Of: ‘De worstjes in de vitrine lijken wel zoethout’. Ja, je kunt er om lachen, maar eigenlijk is het natuurlijk dieptriest.

Ik zie ook hele mooie opmerkingen: ‘Heerlijke frites’. ‘Leuke, spontane medewerkster’. ‘Zeer professionele zaak’. Mijn conclusie is vooral dat de verschillen nog enorm groot zijn in de branche. Er zijn veel slechte bedrijven, zonder enige bezieling of sfeer. Maar er zijn gelukkig ook veel goede zaken.

En die gaat u straks, op 3 december, allemaal terugvinden in de eerste Cafetaria Top 100 van Nederland. Wie waar terechtkomt in deze Top 100, dat gaat de tweede jureringsronde de komende weken uitwijzen. Maar ik kan u nu al garanderen: het zijn alle honderd toppers. Natuurlijk gaat ook in een topbedrijf wel eens wat fout. En dat mag ook best. Want het leuke is: een topbedrijf is zo top, dat een gast die hele kleine foutjes ofwel niet eens ziet, ofwel meteen weer vergeet. Ik wens u allen een plaats in de Top 100. Nu, of anders toch wel volgend jaar!

Martine Zuil
Hoofdredacteur Snackkoerier