artikel

Leendert Klaassens

Horeca

Sous Chef Partisier Leendert Klaassens werkt ‘onder de rook van Drachten’ bij Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Hij is er zo een met een enorme hekel aan klungelende collega’s, graag stage wil lopen bij een driesterrenzaak en hét horecamoment nog moet meemaken. Kortom, een vakkundige en ambitieuze horecarakker. Reden genoeg om Leendert Klaassens, de rechterhand van SVH Meesterkok Marc van Gulick, uit te roepen tot Talent van de Week.

Opleiding?
Primaire en voortgezette opleiding restaurantkok aan de streekschool in Groningen. Daarna heb ik nog enkele specialisatiecursussen gevolgd.

Horecadebuut?
Als leerling-kok bij Abrahams mosterdmakerij in Eenrum.

Leermeester?
Jeroen Goossens van Crème de la Crème in Zoeterwoude. Door zijn vakmanschap, kennis, gedrevenheid en als persoon. Een heel bijzonder mens.

Inspiratiebron?
Boeken, vooral buitenlandse. Verder internet en door te praten met collega’s.

Droomgerecht?
Heb ik niet. Als ik een idee heb voor een nieuw gerecht, probeer ik dit te creëren. De patisserie heeft mijn absolute voorkeur.

Hoe horecakennis verbeteren?
Misset Horeca, Horeca Journal en de Horecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca. Verder bestel ik vakboeken via Amazon.com.

Waar zou je het liefst willen werken?
Ik ben happy met mijn huidige baan bij Lauswolt, maar zou graag nog een keer stage willen lopen bij een twee of driesterrenzaak. Of een groots showdessert maken in Las Vegas. Een paar weekje meelopen bij Alain Ducasse zou ook niet gek zijn.

Ergernis op je werkplek?
Collega’s die niet nadenken en lopen te klungelen met een instelling van ’wat maak het uit’.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Belangrijkste zou ik niet kunnen zeggen, maar een mooie gebeurtenis om nooit te vergeten was toen we bij Lauswolt een Michelinster kregen.

Iets willen overdoen?
Ik zou graag nog een keer in het buitenland willen werken.

Beste horecabeslissing ooit?
Moet nog komen. Heb nog nooit spijt gehad van wat ik tot nu toe heb gedaan.

Favoriete keukengerei?
Flexipan en siliconen matjes.

Over tien jaar….
Dat is nog erg ver weg. Over vijf jaar in een zaak werken met twee sterren.