artikel

Organisatie en publicatie

Horeca

De organisatie van Café van het Jaar/TOP 100 is in handen van de redactie Misset Horeca. De redactie garandeert dat de beoordeling van cafés onafhankelijk gebeurt. De juryleden zijn geselecteerd op basis van jarenlange ervaring in en met cafés. Velen van hen hebben zelf een respectabele staat van dienst als kastelein en ondernemer. De namen […]

De organisatie van Café van het Jaar/TOP 100 is in handen van de redactie Misset Horeca. De redactie garandeert dat de beoordeling van cafés onafhankelijk gebeurt. De juryleden zijn geselecteerd op basis van jarenlange ervaring in en met cafés. Velen van hen hebben zelf een respectabele staat van dienst als kastelein en ondernemer. De namen van de juryleden worden niet bekend gemaakt. Alle consumpties worden afgerekend.

De beoordeling
Alle juryleden werken volgens een standaard beoordelingsformulier. De jury let op vijf belangrijke onderdelen:
gastvrijheid
sfeer en uitstraling
hygiëne
productbehandeling
de ondernemer/kastelein

Onder ieder thema zijn criteria geformuleerd waarop een bedrijf getoetst wordt. Scoort een criterium onvoldoende, dan krijgt het 0 punten, scoort het goed, krijgt het 1 punt. Is het onderdeel uitstekend verzorgd, dan krijgt het bedrijf 2 punten. In totaal kan het bedrijf 100 punten verdienen. Aan de hand van alle uitslagen zal de ranglijst worden opgemaakt.

Ondanks het bijna wetenschappelijk aandoende formulier, blijft het beoordelen van cafés is mensenwerk en dus subjectief. Dat moet vooral zo blijven. Cafés zijn huiskamers van de samenleving waarbij sfeer en gezelligheid de belangrijkste onderdelen zijn. Daarom zijn alle juryleden geselecteerd op grond van jarenlange ervaring in en met de cafésector. Zij kunnen al het kaf van het koren scheiden en hebben snel in de gaten of er sprake is van een incidentele fout of structurele missers.

Belangrijkste criterium in alle bezoeken is gastvrijheid. De jury zal zich altijd afvragen: kunnen wij dit café aanbevelen aan vrienden, familieleden en kennissen, aan vrouwen en mannen, aan jong en oud. En worden zij daar dan vriendelijk en correct geholpen tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding? Zo ja, dan maakt het bedrijf kans opgenomen te worden in de TOP 100.

Publicatie
In november 2004 is de tweede TOP 100 van beste cafés in Misset Horeca gepubliceerd. Naast de eerste 100 zullen cafés die in de ogen van de jury aanbevelingswaardig (vermeldswaardig zijn) , opgenomen worden in een extra lijst zonder ranking.