artikel

enneagram

Horeca

MPI NL ConferenceVorige week vrijdag struikel ik NH Marquette in Heemskerk binnen voor de derde MPI NL Conference. Ik word opgevangen door Pieter Schure: “ik hoorde van een collega op kantoor dat je onderweg was, stond in de nieuwsbrief. Welkom! Linkerzaal is Marc Liethof met het debat ‘Event of Congres?’ bezig, en hier om de […]

MPI NL Conference
Vorige week vrijdag struikel ik NH Marquette in Heemskerk binnen voor de derde MPI NL Conference. Ik word opgevangen door Pieter Schure: “ik hoorde van een collega op kantoor dat je onderweg was, stond in de nieuwsbrief. Welkom! Linkerzaal is Marc Liethof met het debat ‘Event of Congres?’ bezig, en hier om de hoek is professor Poiesz, succes!” Eerst maar naar Marc.

Event of congres
Blijkt maar weer eens dat een discussie droog binnenvallen niet veel zoden aan de dijk zet. Het is vast interessant, maar ik kan de puntjes niet meer bij elkaar krijgen. Wel leuk om iedereen weer even uit te checken. Gôh, de Meeting Professionals International Dutch Chapter categorie mens zit er wel weer formeel gekleed bij. Snap ik wel, is niets mis mee, maar opvallend is hoe onopvallend elke man in jasdas en vrouw in mantelpak zich streng aan de ongeschreven codes houdt. (Ik ook trouwens.)

G = MC kwadraat met Theo Poiesz
Even verder kijken bij Poiesz. Eerste indruk: wiskundeles.
Theo Poiesz, hoogleraar Economische Psychologie en aardig vent, laat zijn triade-model los op de congresbranche: op de x-as de componenten capaciteit met een C en gelegenheid met een G, op de y-as de M van motivatie: als de M, C en G in evenwicht zijn zit het wel goed met de betrokkenheid van de congresganger. Is de M van motivatie nog zo groot, maar de basis – de C en G op de x-as – te smal wordt het niks, en verliest de gemotiveerde deelnemer uiteindelijk alsnog zijn aandacht. Capaciteit staat dan voor de reeds aanwezige kennis van het onderwerp en Gelegenheid voor de faciliteiten van het congres, geloof ik. Is de basis weer te breed, tussen C en G, dan neemt de hoogte van de M weer af, of zoiets.
(Ik kreeg een samenvatting tijdens de borrel, vandaar mijn onzekerheid. Theo, als het niet klopt mail me even.)

drijvende veren met Monique Schouten
Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Wat zijn je drijfveren? Wat beweegt je? Aha, dít is meer mijn ding. Hier ben ik echt wezenlijk in geïnteresseerd. En meer mensen merk ik.

Bij de middaglezing die ik kies moeten stoelen uit de alle hoeken van NH Marquette worden gesleept (overigens een oud organisatie trucje: altijd te weinig stoelen plaatsen – net als fietsen voor de deur zetten als je een café exploiteert: net doen of het druk is).

Monique Schouten, psycholoog, trainer, coach bij Pagano en Schouten en auteur van diverse boeken weet haar publiek vanaf het begin te boeien. Ze loopt stap voor stap op vaak hilarische wijze de negen typen van het enneagram door. Je hoort iedereen hardop denken: dit type is nou typisch mijn vader, of mijn vriendin of vriend. Erg interessant.

De theepauzes worden overgeslagen. Sterker: elke keer als iemand van de organisatie binnenkomt om aan te geven dat het écht tijd is voor thee schreeuwt het publiek: “jahaa, ga maar we, we hoeven geen thee, dahaag, we willen verder, meer meer meer!” De meeting professionals international komen tot hun eigen kern, hun eigen ik.

Ik heb zaterdag een van Monique’s boeken aangeschaft (Enneagram, kort en goed) om het nog eens rustig over te doen. Monique (‘mijn’ Monique) heeft ‘m al uit: jij bent type 7! Overduidelijk…

In die wetenschap spring ik nu maar weer eens in de auto naar Maarssen. Kijken wie er allemaal bij de eindejaarsborrel is van de HSMAI. En wat gaat daar gebeuren? Zeven kijken … aaaaaah… Flirtmanagement! Leuk!

Henk-Jan Winkeldermaat

naar homepage fz.nl