artikel

Jopen B.V.

Horeca

Een kort overzicht van deze brouwerij

Adresgegevens
R. Peereboomweg 13 achter
2031 BC HAARLEM
Tel.: (023) 533 41 14
Fax: (023) 540 21 92
E-mail: info@jopenbier.nl

Assortiment
Jopen Adriaan
Jopen Hoppenbier
Jopen Koyt
Jopen Lentebier
Jopen Vier Granen Bok Bier
Dirk Jan Stripbier
Barbara Stok Chocolade Stripbier

Bijzonderheden
In 1992 is Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht om de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn voor het eerst tijdens het 750-jarige bestaan van Haarlem gepresenteerd. Het bijzondere aan de bieren is dat ze gebrouwen worden met een mengsel van drie granen: gerstemout, tarwemout en een aanzienlijk deel haver.

Ontstaansgeschiedenis
Haarlem was eeuwenlang een belangrijke brouwersstad. Het Haarlemse bier stond overal goed aangeschreven en werd dan ook volop geëxporteerd. Haarlem behoorde met Gouda en Delft tot de drie belangrijkste brouwerssteden van de Nederlanden. In 1995 namen enthousiaste Haarlemmers de uitdaging aan om Haarlem weer op de kaart van Bierbrouwend Nederland te krijgen. Dat jaar werd na vijfhonderd jaar afwezigheid het Haarlems Jopenbier opnieuw op de markt gebracht.