artikel

Verras uw gasten met bijzondere pannenkoeken

Horeca

Mensen die de historie van de voedingsmiddelen bestuderen, beweren dat pannenkoeken en hun verwanten tot de oudste gerechten van de wereld behoren. In voorhistorische tijden werd graan, rogge, tarwe, gierst of boekweit, met behulp van stenen of iets wat op een vijzel leek, gemalen werd en tot een pap geroerd. Als die op hete stenen gebakken werden ontstonden er platte dingen die als vlaaien, dus een soort brood, gegeten werden.

Verras uw gasten met bijzondere pannenkoeken

Het is goed mogelijk dat men er niet eens zo lang voor nodig had om te ontdekken dat dit brood, als het heel dun gebakken en op roeden te drogen gehangen werd, heel goed houdbaar was. Tegenwoordig nog worden in Noorwegen, Zweden en Finland dergelijke ronde platte broden verkocht als knäckebröd. Aan de andere kant merkten de mensen ook al gauw dat het mengsel door toevoeging van eieren lekkerder gemaakt kon worden. Vers, ja warm en zo van de stenen of platte ijzeren bakvorm, de pan, gegeten, smaakten ze uitstekend. Dat waren de eerste pannenkoeken.

De pannenkoek is over de gehele wereld een ingeburgerd en traditioneel gerecht. In Duitsland zijn pannenkoeken een van de geliefdste gerechten onder kinderen. En in Engeland behoren ze tot de traditionele traktatie op carnavals-dinsdag. In Zweden kan men naast de kleine plättor als nationaal gerecht niet over het hoofd zien. Ze worden in speciale pannen, die uithollingen ter grote van een ei hebben, gebakken op traditionele feesten. De klassieke bijgerechten zijn appelmoes en vossenbessencompote.

In Nederland bestaan, naast de dunne flensjes en de machtige pannenkoeken, de poffertjes. De Fransen dragen met hun galettes en crêpes zeker niet de slechtste vertegenwoordigers aan de internationale keuken bij. Waarom de Bretons hun baksels galettes, de overige Fransen daarentegen dezelfde producten crêpes noemen, weet niemand precies. Maar dat ze dun, heel groot en uitzonderlijk lekker zijn dat weet iedereen die een vakantiedag heeft doorgebracht in Bretagne of in Narbonne. En wat zouden Parijs of de Elzas zijn zonder Crêperieën?

De Spanjaarden zijn nuchterder, zij mengen het beslag vaak met gebakken aardappelen, vaak bovendien nog met uien en knoflook en bereiden daarvan zeer verzadigende baksels, die trouwens koud geserveerd ook lekker zijn. Deze tortilla’s zijn beslist niet te versmaden en behoren tot de specialiteiten van het land.

In de landen van de vroegere Ooosterijks-Hoongaarse monarchie vieren de palacinken triomfen. Ze zijn kleiner en dunner dan de Duitse pannenkoeken, heel vaak gevuld met kwark, fijne notensaus of warme chocolade, heerlijke calorieëndragers die de vakantie doen verzoeten.
Als we voor een kruiswoordraadsel beroemde Russische gerechten van vijf letters moeten raden, dan zou iedereen toch het woord bline proberen. Het zijn ronde koekjes zo groot als schoteltjes, van boekweitmeel gebakken, bekroont met een malse berg kaviaar en dikke zure room.
Pannenkoekenweek ter promotie
Pak tijdens de Pannenkoekenweek 2004 eens extra uit met verschillende, bijzondere, wereldse pannenkoeken op de menukaart. De culinaire redactie van zibb.nl/horeca helpt u hiermee een handje met wereldse pannenkoekrecepten. Bekijk ze hieronder!

Blini’s
Tortilla’s
Pancakes
Rösti
Italiaanse Pannenkoeken
Mexicaanse Pannenkoeken
Pannenkoeken vruchtenrolletjes
Pannenkoektaart
Boerenpannenkoek met honingmosterd
Staphorster Pannenkoeken
Rabarber Pannenkoeken
Amandelpannenkoeken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels