artikel

Stadsbrouwerij Oudaen

Horeca

Een kort overzicht van deze brouwerij

Adresgegevens
Oudegracht 99
3511 AE Utrecht
tel.: (030) 231 18 64
fax.: (030) 236 73 77
email: iophof@oudaen.nl
internet: www.oudaen.nl

Assortiment
Jonge daen; gefilteerde versie van Ouwe daen met sinaasappelzestes
Ouwe daen; witbier met hoge schuimkop * Testresultaat bierpanel Misset Horeca
Linteloo gold; bloemig aroma en droge afdronk
Couwenhoven’s alt; bitter
Seizoensbieren:
Drie granen bock (herfst)
Lentebock
IJsbreker (winter)

Bijzonderheden
De brouwers Annelies Fleerakkers en John Mulders brouwen ambachtelijke bieren naar middeleeuws receptuur. De verhitting van de ketels gebeurt met stoom, vanwaar de naam is afgeleid. Linteloo gold, een urtyp pilsner, is vast op de tap te verkrijgen. In het begin bestond het assortiment uit twee bieren. Nadat er geëxperimenteerd was met verschillende bieren zijn er nu ook seizoenbieren verkrijgbaar. Oudaen brouwt de bieren alleen voor gebruik in het kasteel en levert niet aan derden.

Ontstaansgeschiedenis
Stadskasteel Oudaen werd in de dertiende eeuw gebouwd. Van 1984 tot 1986 is het kasteel grondig gerestaureerd. Tot 1850 was er in het zijhuis van Oudaen een bierbrouwerij gevestigd onder de naam ‘De Bijl’. In 1990 werd er een geheel nieuwe stoombrouwerij gebouwd in de kelders van het kasteel. De eigenaren van Stadskasteel Oudaen en de brouwerij zijn Peter Elzendoorn en Irene Ophof.