artikel

Heineken Nederland B.V.

Horeca

Een kort overzicht van deze brouwerij

Adresgegevens
Burg. Smeetsweg 1
Postbus 530
2380 BD Zoeterwoude
tel.: (071) 545 61 11
fax : (071) 545 80 55
E-mail: BCS.Heineken@Heineken.nl

Heineken Nederland B.V.
Rietveldenweg 37
Postbus 258
5201 AG Den Bosch
tel.: (073) 620 92 70
fax : (073) 620 91 36

Assortiment
Heineken Pilsener Bier
Heineken Oud Bruin
Heineken Special Dark (export)
Heineken Tarwebok
Hooiberg Bokbier
Lingen’s Blond
Murphy’s Irish Red Beer
Sleutel Bokbier
Amstelbieren
Distributie van importbieren als Westmalle Tripel, Brigand, La Chouffe en Kasteelbier

Bijzonderheden
De bekendste biermerken zijn Heineken, Amstel, Brand en Murphy’s. Deze worden gebrouwen in eigen en geassocieerde brouwerijen en in licentie door derden. Heineken heeft meer dan 110 brouwerijen in ruim vijftig landen. Brouwerijen en andere vestigingen die onder Heineken vallen zijn: Heineken Nederland B.V., Stadsbrouwerij De Ridder B.V., Brand Bierbrouwerij B.V., Heineken Nederlands Beheer B.V. (arbeidsvoorwaarden etc.), Vrumona B.V. (vruchtensappen, frisdranken en mineraalwater), Heineken Technical Services B.V. (operationale ondersteuning en research), De Brouwketel B.V. (distributie exotische en Belgische bieren), Heineken Export (distributie) en Heineken N.V. De afzet van de producten vindt plaats in circa 170 landen, verdeeld over vijf continenten. In 1999 is Heineken uitgeroepen tot het nationale merk van de eeuw. Heineken is momenteel het op één na grootste brouwerijconcern ter wereld. In 1998 werd onder toezicht van Heineken 79,1 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Internationaal geldt Heineken als een premium bier. Amstel is het tweede merk van Heineken en is in ruim negentig landen verkrijgbaar.

Ontstaansgeschiedenis
De in 1592 gestichte Amsterdamse Bierbrouwerij ‘De Hooiberg’ is in 1864 overgenomen door Gerard Adriaan Heineken. Hij had van jongs af aan een open oog voor de ontwikkelingen in de brouwerijwereld. Hij introduceert het ondergistend bier en doorkruiste heel Europa op zoek naar de beste grondstoffen. In een eigen laboratorium ontwikkelde Dr. Elion in 1886 de Heineken-A-gist, die nog steeds de basis vormt voor de specifieke smaak van het Heineken bier. In 1873 veranderde de naam in Heineken’s Bierbrouwerij en ontstond het biermerk Heineken. De goede kwaliteit van het bier en het scherpe zakelijke instinct van Heineken deden het bedrijf goed, waardoor Heineken in de loop der jaren veel brouwerijen overnam (waaronder Brand, De Ridder) en steeds meer exporteerde. In 19933 exporteerde Heineken, als eerste buitenlandse brouwerij na de drooglegging, bier na de Verenigde Staten. Dat bleek een groot succes. In Nederland wordt het bier gebrouwen in ’s-Hertogenbosch en Zoeterwoude.