artikel

Integratie belangrijk thema op de 46e Pasar Malam Besar

Horeca

Van 9 tot en met 20 juni vindt de 46e Pasar Malam Besar plaats op het Malieveld in Den Haag. De integratie en inburgering van Indische mensen in de Nederlandse samenleving is een van de thema’s dit jaar. Hoe Indisch is een Indische Nederlander (niet)?

Het populaire Kooktheater geeft op haar eigen wijze aandacht aan de inburgering. De Indische keuken is een mengkeuken die in Nederlands-Indië ontstond toen Indonesische en Indische kokki’s Europese recepten ‘verbeterden’ met lokale ingrediënten.

De repatrianten namen op hun beurt hun Indische recepten mee naar Nederland en stonden hier weer voor hetzelfde probleem als hun voorouders: bepaalde specerijen en ingrediënten waren niet verkrijgbaar. Dus gingen zij op zoek naar vervanging. Zoals in Nederlands-Indië de kangkoeng de boerenkool verving, zo verving in Nederland in de jaren vijftig en zestig de boerenkool de kangkoeng. Die bleek heel geschikt en minstens zo lekker.

In het Kooktheater worden meer ‘aangepaste’ gerechten bereid, zoals Indische macaroni, sambal goreng spruitjes, erwtensoep met sambal en bruinen bonen met rijst.Ook is er aandacht voor de eerste toko’s, Indische restaurants en waroeng kelilings (rijdende toko’s), die de repatrianten openden. Het Kooktheater heeft enkele oprichters – of hun nazaten – van deze ‘oertoko’s’ uitgenodigd. Mede door hun Indische eten burgerden de nasi goreng, de sambal en de ketjap snel in. Bekijk hier het programma van het Kooktheater
9 juni
13.00
Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: nasi koening
14.00 Hoe maak ik spekkoek?, met Tuti Sekartari
15.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos
16.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: doppar in eiersaus
17.00 Pisang goreng bakken met de familie Oetomo
18.30 Hoe kook ik met nangka? Met M.M.J. van Balgooy (oud-medewerker van het Rijksherbarium in Leiden) en Jona Roland: sajoer goedeg
19.30 ‘Een hutkoffer vol recepten: de culinaire erfenis van mijn oma’, Nelleke Launspach maakt lemper
20.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos
21.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: kerrie-schotel met ananas en garnalen

10 juni
13.00
Cristang keuken met Celine Marbeck: gestoomde vis in zoetzure saus
14.00 Koken met Ron Schröder: Saté-pan
15.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: kruidig varkensvlees met kemirie
16.00 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos: mangoet van vis en gemengde salade
17.00 Koken met bintangs, Keola Beamer maakt een Hawaiiaans gerecht: Chicken Luau
18.30 Mise en place, Celine Marbeck
19.30 Koken met Ron Schröder
20.30 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos: Indische boerenomelet met Thaise salade
21.30 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos: ajam padang, sajoer lemeng

11 juni
13.00
Cristang keuken met Celine Marbeck: Cristang nasi goreng
14.00 Lemper maken met Rob Pieters van website de Rantang
15.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: kip- en mihoensoep
16.00 Indische jongeren organisatie Nasi IDJO uit Hengelo met nasi idjo
17.00 Pastei toetoep met Rob Pieters van website de Rantang
18.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: fijne bruinebonensoep met rode wijn, gefrituurd brood
19.30 Freestyle cooking met Don & Michael
20.30 Brahm Tio maakt een Chinees-Indonesisch gerecht
21.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: boerenkool Menado, ajam tepoeng goreng

12 juni
13.00
Wokgerechten met tahoe, door Heuschen & Schrouff Oriental Food Trading, de eerste tahoefabriek van Nederland
14.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: oma’s Portugeesche kerrie kip, toemis broccoli met bleekselderij
15.00 Dapoer Balsem (familierecepten)
16.00 Dapoer Balsem (familierecepten)
17.00 Peter Bloemendaal en Tom van Leeuwen maken Oedang Gocap
18.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gebakken kousenband met rundergehakt
19.30 Wokgerechten met tahoe, door Heuschen & Schrouff Oriental Food Trading, de eerste tahoefabriek van Nederland
20.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: botok oedang, Bea’s sambal tomaat
21.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gestoomde bananen met geraspte kokos

13 juni
13.00
Wokgerechten met tahoe, door Heuschen & Schrouff Oriental Food Trading, de eerste tahoefabriek van Nederland
14.00 Bea Berens-Sleebos maakt verrassingsgerecht samen met Kenneth Nuis
15.00 Celine Marbeck, mise en place
16.00 Bea Berens-Sleebos maakt verrassingsgerecht samen met iemand uit het publiek
17.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: groene bonenpap
18.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: kiemblo, boeboer mangool, sambal peteh
19.30 Devita Yulianti (actrice van Chitchat Blues) met haar moeder Hanna: een Indonesisch
gerecht
20.30 Cristang Keuken met Celine Marbeck: drie soorten fruitcocktail met melk
21.30 Een vegetarisch gerecht met tahoe van Randolph Nuis

14 juni
13.00
Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: toemis kangkoeng en stampot kangkoeng
14.00 Koken met Agus Hermawan van restaurant Blue Pepper uit Amsterdam
15.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: sambal goreng spruitjes
16.00 Koken met Lotje de Jongh: ritja-ritja, goelé
17.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: Nederlandse kerrieschotel uit Malakka
18.30 Koken met Agus Hermawan van restaurant Blue Pepper uit Amsterdam
19.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gebakken lamskoteletjes in palmsuikermarinade
20.30 Toemis kangkoeng versus toemis boerenkool met Joris Broere en Lara van Leeuwen
21.30 Mise en place, demonstratie door Celine Marbeck

15 juni
13.00
Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: kerrie Bengalen telor, toemis aubergine en courgette
14.00 Koken met restaurant Dua uit Scheveningen: Sajoer tjampoer
15.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: martabak met escargotkruiden, frisse groentesalade
16.00 Hoe maak ik kwee lapis?, met Tuti Sekartari
17.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: Cristang nasi goreng
18.30 Koken met bintangs: Patty’s Posse
19.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gestoomde bananen met geraspte kokos
20.30 Koken met Toko Novianti uit Rotterdam: Chinese soep
21.30 Wiwiek Wiratha van Balinese dansgroep Rancak Nusantara maakt roedjak Bali

16 juni
13.00
Cristang keuken met Celine Marbeck: doppar in eiersaus
14.00 Moluks koken met Donald Monteiri
15.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: kerrieschotel met ananas en garnalen
16.00 Koken met Dane Beerling met gerechten van Tante Pantji
17.00 Koken met Bintangs, de Van Dijckband met Noedelshow
18.30 Molukse gerechten met Bea Berens-Sleebo: tjolo-tjolo, atjar ananas
19.30 Molukse gerechten van mevrouw Manuputy
20.30 Topkok uit Gorontalo, Sulawesi: specialiteiten uit de regio
21.30 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos: piendang ikan asam ketjap, atjar witlof

17 juni
13.00
Topkok uit Gorontalo, Sulawesi: specialiteiten uit de regio
14.00 Koken met Toko Novianti uit Rotterdam
15.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: kruidig varkensvlees met kemirie
16.00 Koken met Lotje de Jongh: ajam panggang, frikadel
17.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: gebakken kousenband met rundergehakt
18.30 Koken met Jona Roland: kleine sateetjes gebakken in olie
19.30 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: spaghetti met een vegetarische saus, pasta met een Indische roomsaus
20.30 Michael Portier en Sabrina Luthjens maken Indische tapas
21.30 Fusion keuken met Bea Berens-Sleebos: gefrituurde bami met een saus van zeevruchten
18 juni
13.00
Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: boendoek-boendoek, Thaise atjar
14.00 Topkok uit Gorontalo, Sulawesi: specialiteiten uit de regio
15.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: lelawar ajam reboeng, sambal peteh
16.00 De vrouwen uit het leven van Jamai: Mw C. Melger-Remeus (oma) en haar dochters Bianca (moeder) en Jacqueline (tante) maken daging smoor en opor
17.00 Cristang keuken met Celine Marbeck: gebakken garnalen
18.30 Freestyle cooking met Don & Michael
19.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gestoomde vis in zoetzure saus
20.30 Marius jr (leerling van het College voor Horeca & Toerisme in Den Haag) maakt samen met Carol van Leeuwen een Fusion wokgerecht
21.30 Topkok uit Gorontalo, Sulawesi: regio-specialiteiten

19 juni
13.00
Anneloes Timmerije en Tom van Leeuwen met bruine bonenschotel van Tante Marie
14.00 Cristang keuken met Celine Marbeck, gefrituurde peperbiefstuk
15.00 Koken met een handicap, Mieke Hazes en Bart Koes (Erasmus MC)
16.00 Karina Schaapman, auteur van Zonder Moeder, maakt samen met Bea Berens-Sleebos:soto met duif
17.00 Tjalie’s Choice: tahoe-fusiongerecht van Randolph Nuis met assistentie van zijn neefje Kenneth (9 jaar)
18.30 Cristang keuken met Celine Marbeck, groene bonenpap
19.30 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos, nasi goreng ikan asin peteh, atjar ketimoen
20.30 Topkok uit Gorontalo, Sulawesi: regio-specialiteiten
21.30 Indisch koken met Bea Berens-Sleebos, ketan, rebung-gerecht, serikaja doerian

20 juni
13.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: piloos, pangsit goreng
14.00 1e kandidaat Receptenwedstrijd
15.00 2e kandidaat Receptenwedstrijd
16.00 3e kandidaat Receptenwedstrijd
17.00 Indische keuken met Bea Berens-Sleebos: agar-agar santen, aardbeien met zwarte peper, sinaasappelsap met Cointreau
18.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: feestelijke bonen
19.30 Koken met mw Rukmini Kusbandiah-Richel: Ikan Hijau (winnaar Receptenwedstrijd 2003)
20.30 Cristang keuken met Celine Marbeck: gestoomde bananen met geraspte kokos

Prijzen

Toegangsprijzen 46e Pasar Malam Besar
Dagkaarten:
Normaal € 10,-
Normaal za of zo € 12,50
65+ € 7,50
Kind. 2 t/m 11 jr € 4,50
Studenten € 6,50