artikel

Geen rookverbod in de Horeca

Horeca

Er komt geen algemeen rookverbod in de horeca. Het is nog zeker tot 1 januari 2009 toegestaan om te roken in horecabedrijven, ijssalons uitgezonderd. Dat zijn Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) overeengekomen. Hoe het daarna verder gaat hangt af van de mate waarin bedrijven maatregelen hebben getroffen om het roken te ontmoedigen.

De maatregelen die KHN en het ministerie overeen zijn gekomen hebben betrekking op de ruimtes in horecabedrijven waar de gasten verblijven. Ruimtes (achter de schermen) waar uitsluitend personeel is, zoals keukens, moeten rookvrij zijn. Het horecabeleid betreft een uitzondering op het recht op een rookvrije werplek voor elke werknemer. De maatregel is begin dit jaar in vrijwel alle bedrijfstakken ingevoerd.

Aanvankelijk wilde de minister de maatregel ook meteen invoeren in de horeca. KHN kwam daartegen in het verweer, aangezien een vorig kabinet had beloofd dat de bedrijfstak zou worden ontzien. Feitelijk hoeven horecazaken die geen personeel in dienst hebben zich niets van de maatregelen aan te treffen. KHN-directeur Jeu Claes wijst er niettemin op dat niet-rokers een steeds interessantere doelgroep voor de horeca zijn.

STAPPENPLAN:

  2005 2006 2007 2008
Cafés        
Rookvrije zones 25% 40% 60% 75%
Restaurants        
Rookvrije zones 25% 50% 75% 100%
Hotels        
Rookvrij ontbijt 20% 40% 75% 95%
Rookvrije kamer(s) 40% 75% 100% 100%
Fastfoodbedrijven        
Rookvrije zones 25% 50% 70% 80%
Geheel rookvrij 20% 30% 40% 50%
IJsbedrijven        
Geheel rookvrij 40% 70% 95% 100%
Discotheken        
Rookvrije zones 25% 40% 60% 75%
Tabaksverkoop (horeca met
avondwinkelfunctie uitgezonderd)
       
Stoppen met tabaksverkoop 25% 40% 60% 75%
Gevelaanduidingen        
Bordjes/schildjes aangebracht 50% 58% 100% 100%

Bron: Koninklijk Horeca Nederland