artikel

Koolvis

Horeca

Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten: witte koolvis (Pollachius pollachius) en zwarte koolvis (Pollachius virens). Het vlees van de witte koolvis is losser dan die van de zwarte. Ook de smaak is verschillend. Alaska pollack is de benaming voor de koolvis die ter hoogte van Alaska in de Noord-Pacific wordt gevangen.

Er is geringe aanvoer van verse koolvis omdat de smaak snel terugloopt. Koolvis wordt over het algemeen na vangst snel verwerkt aan boord tot een diepvriesproduct. Vissticks bijvoorbeeld is een product dat vaak van koolvis wordt gemaakt.

Verkrijgbaarheid:
In onze streken geen vaste aanvoer. Koolvis wordt met name verwerkt in industriële producten.

Vervangende vissoort(en):
Kabeljauw, Nijlbaars, Roodbaars, Schelvis, Tilapia

Bereidingswijze:
Van witte koolvis kunnen dezelfde producten gemaakt worden als kabeljauw.

Smaak:
Het vlees van koolvis is stevig en verend en lijkt op kabeljauw.

Latijnse naam:
Pollachius pollachius Uiterlijk:
Rug donkergroen, flank en buik dof zilverkleurig. Zijlijn is vrijwel recht. Geen kindraad. Maximale lengte 1,2 m.

Leuke wetenswaardigheden:
Witte koolvis heeft als bijnaam ‘mooie meid’.

Voorkomen/vangst:
Langs de Europese kusten van de Golf van Biskaje tot noordelijk Noorwegen, de Faroer Eilanden, IJsland, het Skagerak, de zuidelijke Oostzee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
436 kJ / 104 kCal, 1 g vet, 22 g eiwit

Bekijk hier recepten met koolvis

Koolvis met broccoli
Koolvissoep onder korst
Koolvis met kerrie
Rilettes van koolvis
Vissticks