artikel

Birambie

Horeca

In 1793 is de birambie van Timor gebracht naar Jamaica en is na enkele jaren overgebracht naar de rest van het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika. Er zijn 2 soorten birambie: de langwerpige en de ronde. Birambie wordt meestal gebruikt om chutney te maken of wordt op azijn gezet.

Birambie Chutney
500 gr gedroogde birambie
2 lepels masala
1 theelepel zout
10 teentjes knoflook
2 middelgrote uien
6 cayenne pepers
10 eetlepels olie
De olie dampend heet laten worden. Hierin de fijn gewreven knoflook, uit, pepers, massala, zout en gedroogde birambi’s bakken tot de olie zich afscheid.
De chutney laten afkoelen en in droge flessen doen en afsluiten. Deze chutney is lang houdbaar.

Birambie met uien op azijn
1 kg birambi
250 gr rode uien of sjalotjes
zout
1 liter azijn
6 kruidnagelen (eventueel 2 pepers)
2-3 lepels suiker
(eventueel 2 laurierblaadjes)
De puntjes van de birambies verwijderen. De uitjes schoonmaken. Grote uien in stukken snijden. De birambies en uien in de flessen doen. De birambies en uitjes met zout bestrooien en hier tussenin de kruiden. De azijn heet bij de birambies gieten. Als ze enigszins afgekoeld zijn de flessen goed sluiten.

Birambie kan ook zonder uien in azijn worden ingemaakt. De birambies kunnen dan heel worden gelaten.