artikel

Het productieproces

Horeca

Voorbereiding Aardappels komen gerooid van het land aan bij de fabriek. De fabrikant keurt de aardappels op geschiktheid. De goedgekeurde aardappels ondergaan een wasbeurt. De schil van de aardappel weekt los onder hoge druk en verdwijnt. De fabrikant wast de aardappels nogmaals en selecteert ze op grootte. Transformatie Met hoge snelheid gaan de aardappels door […]

Voorbereiding

  • Aardappels komen gerooid van het land aan bij de fabriek.
  • De fabrikant keurt de aardappels op geschiktheid.
  • De goedgekeurde aardappels ondergaan een wasbeurt.
  • De schil van de aardappel weekt los onder hoge druk en verdwijnt.
  • De fabrikant wast de aardappels nogmaals en selecteert ze op grootte.

Transformatie

  • Met hoge snelheid gaan de aardappels door een mes die ze op de benodigde maat snijdt.
  • Personeel controleert de gesneden aardappel op kleur. Fritesstaafjes die qua kleur afwijken verdwijnen met een detectie-systeem automatisch van de lopende band.
  • De frites worden geblancheerd om enzymen te inactiveren en suikers te verwijderen. De vetopname minimaliseert en de krokantheid optimaliseert door de frites te drogen.
  • De fabrikant bakt de frites enkele minuten voor op ca. 155 graden Celsius.
  • In een afkoeltunnel koelt de frites snel naar ca. 0 graden.
  • Controle op kleur vindt nogmaals plaats. Fritesstaafjes die qua kleur afwijken verdwijnen met een detectie-systeem van de lopende band.

Verpakken en opslaan

  • Afhankelijk van de soort frites verpakt de fabrikant het in beschermende folie of kartonnen dozen.
  • De folie met frites belandt in dozen of kratten.
  • De frites vertrekt naar de koelcel (- 22 graden Celsius voor diepvriesfrites en +2 graden Celsius voor verse frites) waarnaar ze bij de horecaondernemers belanden.