artikel

Het vak van een inspecteur

Horeca

Het vak van een inspecteur: is anoniem, om de prestaties van een adres op een reële manier, als een gewone klant, te kunnen beoordelen. Overigens kan hij tegen niemand vertellen dat hij inspecteur is van de Michelingids. is een constante zoektocht naar de beste adressen in alle comfort- en prijsklassen wordt doorgaans uitgeoefend door iemand […]

Het vak van een inspecteur:

  • is anoniem, om de prestaties van een adres op een reële manier, als een gewone klant, te kunnen beoordelen. Overigens kan hij tegen niemand vertellen dat hij inspecteur is van de Michelingids.
  • is een constante zoektocht naar de beste adressen in alle comfort- en prijsklassen
  • wordt doorgaans uitgeoefend door iemand na de hotelschool 5 tot 10 jaar ervaring heeft opgedaan in het vakgebied, in een restaurant of een hotel.
  • vergt eerst een interne opleiding van 6 maanden (over de selectiecriteria, comfort, toekennis van onderscheidingen, de verschillende culinaire stijlen, oenologie, etc.);daarna loopt de nieuwe inspecteur met een senior mee voordat hij zelfstandig aan zijn taak begint.
  • is een baan in loondienst van Michelin, die ook overigens ook alle rekeningen van de hotel- en restaurantbezoeken betaalt
  • betekent in alle landen dat het grootste deel van de werktijd wordt besteed aan het bezoeken, inspecteren en testen
  • betekent 240 maaltijden per jaar inspecteren; lunches of diners die hij anoniem gebruikt in een restaurant
  • betekent ongeveer 130 overnachtingen per jaar, anoniem in een hotel
  • betekent zo’n 800 onaangekondigde inspectiebezoeken per jaar. Nadat hij zich bekend heeft gemaakt, kan de inspecteur met iemand van het hotel of restaurant het etablissement bekijken om de voorzieningen, het functioneren en eventuele nieuwigheden te beoordelen. Zulke inspectiebezoeken worden ook gehouden voor nieuwe adressen, of na veranderingen. Op grond van zo’n bezoek kan een inspecteur besluiten tot een inspectie van een maaltijd of tot een overnachting, uitgevoerd door een collega-inspecteur
  • vraag jaarlijks zo’n 1100 rapporten die de inspecteur opmaakt naar aanleiding van de maaltijden, overnachtingen en bezoeken
  • impliceert meer dan 30.000 km reizen per jaar.

Maar het vak van een inspecteur is voor alles een vak van passie, een vak van gepassioneerden en een passionerend vak.