artikel

Fotoverslag Schmidt Zeevis

Horeca

De winkel van Schmidt zeevis aan het Vasteland in Rotterdam lijkt rond lunchtijd op een restaurant. Alle (sta)tafeltjes in de lunchcorner zijn bezet door gasten die genieten van vissoep, kibbeling van kabeljauw, broodjes krabsalade of een bagel met echte Schotse zalm. ‘We beleveren al de à la carte directierestaurants van onder meer Unilever en ING, […]

De winkel van Schmidt zeevis aan het Vasteland in Rotterdam lijkt rond lunchtijd op een restaurant. Alle (sta)tafeltjes in de lunchcorner zijn bezet door gasten die genieten van vissoep, kibbeling van kabeljauw, broodjes krabsalade of een bagel met echte Schotse zalm.
‘We beleveren al de à la carte directierestaurants van onder meer Unilever en ING, maar hebben onlangs nieuwe afspraken gemaakt met Avenance Nederland (voorheen Elior, red.). We gaan vanaf januari 2006 vis leveren aan de door hen geëxploiteerde bedrijfsrestaurants. Nu is in veel bedrijfsrestaurants vrijdag visdag. Dat willen wij zo houden, maar we willen er nog een vaste dag bij’, aldus directeur Marcel van Breda.
De winkel, gelegen aan de voorkant van het bedrijfspand in Rotterdam, is inmiddels het visitekaartje van het bedrijf. Van Breda: ‘Dat is een beetje uit de hand gelopen. In het verleden had ons bedrijf vooral een groothandelsfunctie. Hans Schmidt wilde meer met de winkel en is de hele wereld afgereisd om op zoek te gaan naar voorbeelden om die winkel te krijgen zoals die nu is.
Achter de winkel zijn de productieruimtes, samen vele malen groter dan het winkeloppervlak. Daar wordt alle daarvoor bestemde vis met de hand gefileerd. De koelruimtes voldoen aan de hoogste hygiëne-eisen en de opgeslagen vis is nooit ouder dan drie dagen.
Schmidt zeevis heeft sinds 2000 een digitaal traceerbaarheidssysteem, waarmee de vis van binnenkomst tot aflevering te volgen is. Ook de herkomst van de vis is in het systeem geregistreerd. De digitalisering heeft het bedrijf een enorme besparing opgeleverd. ‘Het systeem is nu 2,5 jaar operationeel en het werkt super.’
Achter de winkel zijn de bassins voor de schaaldieren.