artikel

‘Let me entertain you!

Horeca

“Let me entertain you” zingt Robby Williams bij bijna elk optreden. “laat mij jullie vermaken” zouden wij hier in Nederland zeggen. Maar hoe doe je dat, mensen vermaken? Robby zingt een lied, draait met zijn heupen en doet zijn ding, en of je dat nou goed vind of niet, entertainen kan hij. Hij verkoopt waanzinnig veel cd’s en optredens zijn uitverkocht. Maar wat is dat dan precies, dat entertainen waar deze popster over zingt, en duidelijk veel succes mee heeft?

Het leven gaat snel, mensen willen altijd iets te doen hebben, geld moet rollen en er is altijd te weinig tijd. Zomaar een aantal punten uit het dagelijks leven van vandaag. Tussen al die punten wil de mens ook nog entertaint worden, en het is de uitdaging dit zo goed mogelijk te doen. Zoveel mensen, zoveel verschillende wensen… Iedereen heeft een bepaalde voorkeur, en daar moet zo goed mogelijk op ingespeeld worden.
De concurrentie is moordend, Entertainment opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond en het entertainment aanbod is gigantisch.
In de toekomst zal er iets heel bijzonders gebracht moeten worden, wil je nog mensen aantrekken.
Het aanbod in de entertainment sector zal zo groot worden, dat er waanzinnige evenementen plaats zullen gaan vinden. Natuurlijk filteren de goede en de slechte entertainment managers zichzelf eruit, zal je goede en minder goede evenementen krijgen, maar het punt is, dat met al de opleidingen die er nu zijn er heel veel goede entertainment managers over zullen blijven.Wat kan ik verder zeggen over de toekomst?

Ik denk dat mensen behoefte krijgen aan een “kleinere” manier van vermaak. Minder massaal, meer persoonsgericht en individueler. De mens zal steeds meer luxe en kwaliteit voor minder geld willen, want doe jij het niet voor zo veel geld, dan zullen ze overstappen naar de concurrent die iets soortgelijks aanbied.
Vrouwen zullen een belangrijke rol gaan spelen. Als je kijkt naar de verhoudingen man/vrouw op een opleiding als Entertainment management op de HKU, dan kan het bijna niet anders dan dat de vrouwen een grote rol gaan spelen binnen deze brache.Vrouwen hebben over het algemeen een ander gevoel voor detail en uitvoering, en die zal ongetwijfeld van invloed zijn op de sector in zijn geheel.
Ook denk ik dat er in de toekomst meer nadruk komt te liggen op persoonlijk contact. Ik verwacht dat met 20.000 mensen tegelijk dansen in een grote hal zal veel minder zal gaan gebeuren dan nu het geval is. De entertainment zal dichter bij huis gezocht worden, huiselijker en knusser. De bruine kroeg zal altijd blijven bestaan, en plek waar je samen kan praten, wat kan drinken en een gezellige avond kunt hebben. Ik denk dat dat “ gezellig” belangrijker gaat worden dat “ het was vet cool, super groot en gaaf!” Denk dat het meer gaat draaien om sfeer en ambiance, warmte en geborgenheid.
Hoe dat er precies uit gaat zien, dat “ gezellig” kan ik niet zeggen, zou de toekomst wel willen voorspellen, maar kan het gewoonweg niet!

Wat ik ook denk is dat de nadruk op de leeftijd wat verschuifen. Op de HKU werd het al voorgesteld tijdens een presentatie: de vergrijzing. Misschien dat daar iets mee gaat gebeuren? Meer vermaak voor oudere mensen. Dat deze alleen behoefte hebben aan bingo en bridge is natuurlijk al lang niet meer waar ( als het ooit al waar is geweest?), maar is er wel iets anders te doen voor deze mensen?
Wil je in de toekomst als Entertainment manager aan de slag gaan, zul je je hoogst waarschijnlijk naast de oudere mensen moeten richten op verschillende andere doelgroepen. Er zullen in de toekomst een aantal gaten in de markt ontstaan. Spring je erin, dan ligt de wereld aan je voeten. Misschien moet ik alvast gaan oefenen met springen, kan geen kwaad een beetje voorbereid de toekomst in te gaan…..

Verder veranderd er niet zo veel. Mensen zullen het altijd fijn vinden vermaakt te worden, dit is nu zo, en dit zal altijd zo zijn. Voor entertainment zal altijd een markt zijn, al zal het ook altijd het eerste zijn waar mensen op bezuinigen als er (tijdelijk) minder geld is. Want dat is hoe entertainment eigenlijk nog gezien wordt, als een luxe product. Hoop dat het imago van “wat feestjes organiseren” een beetje verdwijnt, en dat iedereen zich kan vinden in een vorm van entertainment.
Wat ik hoop is dat de mensen door al het aanbod dat er aan gaat komen niet verzadigd raken, en dat ze ook zichzelf blijven entertainen. Dat het ook heel leuk is af en toe jezelf te vermaken, en dat kinderen met blokken en in boomhutten blijven spelen. Dat het echt niet raar is om op schoolreisje te gaan naar het bos, i.p.v naar een duur atractie park.
Ik zie enetrtainment in de toekomst als een soort extra vermaak, belangrijk, maar extra en vooral leuk!

Ben benieuwd hoe de sector er over 10 jaar uit zal zien. Zal alles heel modern zijn, zullen er ideëen uitgewerkt zijn waar wij op dit moment alleen maar van kunnen dromen, zal de bedrijfstak gegroeid zijn, of juist gekrompen en zullen er ook echt meer vrouwen werken?
Kan er eigenlijk niets zinnigs over zeggen, heb geen glazen bol, en al had ik er wel een, ik zou er niet in willen kijken. Want dat is de charme van de entertainment sector, nooit hetzelfde en altijd in beweging. En dat maakt het voor veel mensen zo interessant, dat onvoorspelbare en dynamische, dat gevoel van ergens bij willen zijn omdat je anders bang bent dat je wat mist. Op dat gebied zal er niets veranderen, de drang naar nieuwe dingen zal onder de mens altijd blijven bestaan: de drang om erbij te zijn, en iets nieuws mee te maken!