artikel

Wesley Tolman

Horeca

Een paar weken geleden riepen wij u op om Talenten van de Week voor te dragen. Dat hebben we geweten. De emailtjes stroomden binnen. Zo beveelde Paul van Staveren van het Hof van Sonoy zijn leerlingkok Wesley Tolman aan. In zijn email schrijft hij; ‘Ons restaurant is net beloond met een Michelinster. Wesley heeft hier met veel inzet en motivatie aan meegewerkt. En dat alles naast zijn opleiding. Bovendien staat Wesley ook altijd voor ons klaar. Echt een kandidaat voor het Talent van de Week’. Wesley zelf was zeer onder de indruk toen we hem vertelden dat hij deze week in the spotlight staat, op verzoek van zijn baas.

Opleiding?
Over drie maanden rond ik de tweejarige opleiding tot gespecialiseerd kok af. De opleidingen die ik inmiddels afgerond heb zijn; 2 jarige opleiding facilitaire dienst, 1 jarige kokopleidingen en de tweejarige opleiding tot zelfstandig werkend kok.

Horecadebuut?
Dat was bij restaurant De Spaarbankhoeve in Fluitenberg. Als stagaire kwam ik bij dit bedrijf binnen, vervolgens heb ik er gewerkt als leerling kok. Zo is het balletje gaan rollen.

Leermeester?
Mijn huidige leermeester, Paul van Staveren, heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik leer nog steeds elke dag veel van hem.

Inspiratie?
Inspiratie haal ik uit mezelf. Mijn hobby is mijn vak geworden, ik wil dan ook het onderste uit de kan boven hebben.

Droomgerecht?
Mijn voorkeur gaat uit naar visbereidingen. Dus dan zeg ik: Gegrilde coquilles met paddestoelen duxelles, truffelschuim en geraspte Parmezaanse kaas

Horecakennis verbreden?
Boeken en internet.

Meest begeerde werkplek?
Het liefst werk ik in een kleine keukenbrigade dat op sterrenniveau kookt. Eigenlijk dus wat ik nu doe!

Ergernis op de werkplek?
Aan niets. Ik ben erg tevreden met hoe het nu loopt.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het behalen van de Michelinster voor het Hof van Sonoy. Daar heb ik toch mooi aan meegeholpen. Mijn wedstrijddebuut is ook een geweldige ervaring voor mij.

Iets over doen?
Dan was ik direct begonnen met de koksopleiding.

Zwakste punt?
Weet niet of ik die heb!

Beste horecabeslissing?
Dat ik verder van huis ben gaan werken om mezelf tot ontplooiing te brengen en deze lijn is nog steeds stijgende.

Ergens spijt van?
Tot op de dag van vandaag nergens van.

Allerliefste bezit?
Bepaalde messen zijn me dierbaar. Zonder kan ik echt niet.

Over tien jaar…
Hoop ik dat ik alles uit mezelf gehaald heb wat erin zit. En wat me helemaal te gek lijkt? Een eigen zaak.

Als ik ‘s ochtends naar mijn werk ga denk ik….
vandaag weer een lekker potje koken!