artikel

Rode Kool

Horeca

Rodekool behoort tot de familie van de zogenaamde sluitkolen. Deze kool heeft een vaste krop met ronde vorm en wordt ingesloten door blauwrode tot paarse schutbladeren. De rode kleur kan echter variëren van soort tot soort.Rodekool kan het hele jaar verkregen worden. Er wordt echter wel een onderscheid gemaakt tussen vroege en late soorten. De vroege soort wordt van mei tot september aangeboden, de latere van oktober tot ver in het voorjaar.

Aankoopadvies
Zorg er bij de aankoop steeds voor dat de buitenbladeren stevig zijn en een glanzend uitzicht hebben. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren. Bewaar de rodekool altijd op een koele en donkere plek. Men rekent ongeveer 250 tot 300g per persoon. Voor salades rekent men 75 tot 100 g per persoon.

Bewaaradvies
Latere koolsoorten hebben een vastere structuur, waardoor ze geschikt zijn voor lange bewaring.

Bereidingswijze
Om een zoetere smaak te geven aan rode kool, kan u samen met de kool rozijntjes of appels meekoken. Rode kool kan u koken of stoven.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 102 kJ
25 kcal
Voedingsvezels 3,6 g
Koolhydraten 4 mg
Eiwitten 2 g
Vitamine C 60 mg

Bekijk hier enkele recepten met rode kool:
Gestoomde rode koolsalade met limoenrozijnen

Zeewier van rode kool

Zoetzure rode kool

Geroosterde rode kool met parmaham

Rode kool met ananas

Tips

  • roerbakken met tutti frutti
  • kook stukjes ananas en rozijnen mee
  • geraspt in salade met banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap
  • gekookt met gebakken plakken appel