artikel

Stylingtips 3

Horeca

Ontdek je plekjeAls u een groep te dineren krijgt, is het een kleine moeite om aan de gastheer/vrouw even een lijstje te vragen met de namen van de gasten en eventueel de tafelschikking. Vervolgens kunt u door middel van een snel en eenvoudig te maken aardigheidje de gasten persoonlijk verwelkomen en hun plaats wijzen.Neem bonbondoosjes […]

Ontdek je plekje
Als u een groep te dineren krijgt, is het een kleine moeite om aan de gastheer/vrouw even een lijstje te vragen met de namen van de gasten en eventueel de tafelschikking. Vervolgens kunt u door middel van een snel en eenvoudig te maken aardigheidje de gasten persoonlijk verwelkomen en hun plaats wijzen.Neem bonbondoosjes (of iets dergelijks), bekleed ze met enigszins ver-frommeld bakpapier en leg daarop een grote spruit, een rode ui of een andere mooi ogende groente- of fruitsoort die voorhanden is.

Schrijf de naam van de gast op een labeltje (of draai labeltjes uit op de printer) en prik dat op de groente of op het fruit. Een andere mogelijkheid is om de naam van de gast met een (afwasbare) stift op het onderbord te schrijven.Een tafel die zo is aangekleed ziet er fantastisch en uitnodigend uit. Een kleine attentie die niet veel kost, maar wel een onvergetelijke indruk maakt.

Mini-pannetjes
Het zijn plaatjes om te zien en ze zijn nog handig ook: minipannetjes. Leuk om daarin een garnituurtje, rechtstreeks uit de oven, te serveren. Neem bijvoorbeeld een groentestoofgerechtje of een stronkje witlof. In een minipannetje geserveerd heb je zo een schitterende presentatie. Met het bijkomende voordeel dat de inhoud nog lang warm blijft. De pannetjes zijn gemaakt van giet- ijzer, en zoals bekend houdt gietijzer heel lang warmte vast.

Koffie anders
Je onderscheiden in de manier waarop je het kopje koffie presenteert, is belangrijker dan u denkt. Want waarom zou iemand ervoor kiezen om bij u een kopje koffie te gebruiken en niet bij het restaurant een straat verder? Zorg er dus voor dat u uw kopje koffie anders, leuker, creatiever, lekkerder, aantrekkelijker presenteert dan uw collega die misschien niet hier gelezen heeft hoe je dat zou kunnen doen.

Een paar ideetjes.Suikerklontjes: pak ze in in stukjes pakpapier; een leuk klusje voor de bediening als er toch even niets te doen is.Melk: serveer het in een borrelglaasje in plaats van in dat lullige kannetje.Koffie: maak met een steker een gat in een stroopwafel en leg die op het kopje.Lepeltje: geef er een houten roerlepel bij, dat geeft een ambachtelijke uitstraling.Niet leuk? Maak er dan een wedstrijdje van voor het bedienend personeel: wie bedenkt de leukste koffiepresentatie.

Gastenlijn
De gastenlijn is afgeleid van het aloude gastenboek. Altijd leuk om in te zien, zowel voor uzelf als voor de gasten. Om het gastenboek een nieuwe impuls te geven, zou u het eens kunnen vervangen door een gastenlijn. Span ergens een (was)lijn, zet er een bakje met kaartjes bij naast wat knijpers en een pen, en de gasten kunnen hun gang gaan.

Als kaartenbakje kunt u bijvoorbeeld een kleine accubak nemen. Knijpers zijn te koop in een mooie stalen uitvoering die u eventueel aan gordijnringen kunt bevestigen. Maar als dat beter bij uw bedrijf past, kunt u ook gewone houten knijpers gebruiken, eventueel in een knijperzak aan de waslijn gehangen.Een mooie strakke gastenlijn maakt u door meerdere spankabels een klein eindje van de muur onder elkaar te bevestigen. Als de lijn vol is, kunt u de kaartjes in een boek plakken of in een kaartenbakje zetten.Tip: Gebruik verschillende kleuren kaartjes. De gastenlijn functioneert dan tevens als een fleurige (wand)decoratie.

Sfeer op het toilet
Een beetje meer sfeer op de toiletten zou niet verkeerd zijn. En het scheelt u werk, want hoe mooier en schoner de toiletten zijn, hoe zorgvuldiger de gasten er mee omspringen. Ieder (normaal) mens heeft de natuurlijke neiging om dingen die mooi zijn niet te bederven. En waarom zou je dat stukje papier van de grond oprapen als het toch al een troep is?Sfeer kun je maken met simpele dingen. Staat er bijvoorbeeld nog een oud wijnrek in de kelder of op zolder? De kans is groot. Zo’n wijnrek kun je mooi gebruiken om er de gastenhanddoekjes opgerold in te leggen. Handig en het staat leuk.Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken. Als je op de rommelzolder rondkijkt, zie je daar vaak afdankertjes die in een andere functie nog best een tweede leven meekunnen