artikel

Talent van de Week: Ysbrandt Wermebol

Horeca

Met specialiteitenrestaurant Le Marron in Malden is het Rijk van Nijmegen een culinaire trekpleister rijker. Chefkok Ysbrandt Wermenbol (28) zwaait er de scepter. Ysbrandt verdiende op jonge leeftijd al zijn sporen bij chefs als Edwin Kats, Hans van Wolde en in de Bokkendoorns in Overveen. In Le Marron heeft Wermenbol de kans om zijn eigen stempel te gaan zetten op de culinaire kaart van Nederland. En dat gaat hij dan ook doen. Volgens eigen zeggen zit hij over tien jaar iedere dag volgeboekt!

Opleiding?
MAVO en ROC leerlingstelsel. Later heb ik ook de sterklas, de specialisatie opleiding vanuit het gilde van Nederlandse Meesterkoks, gevolgd.

Horecadebuut?
Dat was bij restaurant “De Rozenhof” in Nijmegen, als leerling tweedejaars.

Leermeester?
Edwin Kats heeft buiten kijf de meeste indruk op mij gemaakt.

Inspiratie?
In de eerste instantie haal ik die uit mijn opleiding. Je bent ten slotte een ‘product’ van je leermeesters. Dat betekent overigens niet dat je gerechten kopieert, maar wel dat je bepaalde technieken toepast op bepaalde producten. Uiteindelijk probeer je een eigen kookstijl te ontwikkelen. Je haalt je inspiratie uit alle dagelijkse dingen. Koken doe je 24 uur per dag, geestelijk gezien.

Droomgerecht?
Dat is het gerecht waar iedere gast die je het voorzet nog een tweede portie van vraagt.

Ergernis op de werkplek?
Ik erger me soms aan het feit dat de keuken vrij groot is. Je moet daarom lange afstanden afleggen.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Twee sterren binnen twee jaar voor Pascal Jalhaij.

Zwakste punt?
Het feit dat ik nog steeds rook is zeer zwak. Het gaat tenslotte ten koste van mijn smaakgevoel.

Beste horecabeslissing?
Om in Amsterdam te gaan werken bij Edwin Kats.

Allerliefste bezit?
“De tang”, een tang om grotere stukken vlees of gevogelte te keren tijdens het braden.

Over tien jaar….
zitten we hier iedere dag volgeboekt.

Als ik ‘s ochtends naar mijn werk ga denk ik…
wat is het alweer laat. Ik krijg het allemaal niet meer spits.