artikel

Oosterscheldekreeft schuw bij seizoenstart

Horeca

Alsof de gewrichten nog wat stram zijn, wil de Oosterscheldekreeft nog niet hard lopen. In de eerste fuik die naar boven werd gehaald, scharrelden maar dertig schaaldiertjes. Daar moesten donderdag driehonderd genodigden van eten tijdens het Zierikzeese openingsfeest van het kreeftenseizoen.
Lees verder…

Oosterscheldekreeft schuw bij seizoenstart

Om die reden hebben de organisatoren wat buitenlandse kreeften laten aanrukken om zich de kleine amuse toch te laten smaken. De Oosterscheldekreeft is nog bevangen door de koude en wil daarom niet in de netten lopen. Ze houden zich warm op een plek, constateerden de vissers donderdag. Acht platbodems voeren donderdag uit om het eerste net naar boven te halen.

De Oosterscheldekreeft staat onder druk, maar is niet direct in gevaar, constateert Marnix van Stralen voorzichtig. Hij onderzoekt momenteel het bestand in de Oosterschelde en probeert antwoord te vinden op de vraag hoe er in de toekomst het beste op kreeft gevist kan worden om gezonde en duurzame kreeftenvisserij in het Zeeuwse water in stand te houden.

De beroepsvissers op de Oosterscheldekreeft klagen al langer over de zogeheten overbevissing. Daarom stelden ze in 2004 zelf een onderzoek in. Dat moet in 2007 zijn afgerond. Het lijkt tot nu toe vooral een strijd tussen de vissers onderling, omdat meer vissers zich zijn gaan toeleggen op de kreeftenvangst.

Bovendien zijn er door wijzigingen in het vergunningenbeleid nieuwe kreeftenvissers bijgekomen. Daardoor is de situatie ontstaan dat vooral in de Oosterschelde waarschijnlijk te veel vissers zijn om een duurzame visserij in stand te houden.

Reageer op dit artikel