artikel

‘Ik ga voor het Happy End

Horeca

Jeroen Hermsen (31) zat vorig jaar mei in het Yorin-programma Herrie in de Keuken. Kookreus Herman den Blijker legde er in La Fourchette in Huissen de zweep over. Hermsen telt intussen zijn winst uit.

Hoe is het gegaan na de uitzending?
‘Heel goed. Herman is een week geweest om mij te adviseren, en het heeft gewerkt. Vooral zijn managementadviezen heb ik ter harte genomen. Toen hij hier kwam, had ik de zaak financieel absoluut niet op orde. Ik had wél klanten binnen, 300 gasten per week, maakte wél omzet, maar hield er niets aan over. Dit jaar verwacht ik een winst van 10 procent op een omzet, die anderhalf keer zo groot is.’

Viel het mee, om met de billen bloot voor de buis te gaan?
‘Nou, het was heavy. Het is niet direct de manier om positief in het nieuws te komen. Je geeft 800.000 mensen een kijkje in een zaak, waar een heleboel niet klopt. Maar ik hield steeds in m’n achterhoofd: ik ga voor het happy end. Als ik zie wat het heeft losgemaakt en wat voor reacties ik heb gehad én de hoeveelheid publiciteit die ermee gepaard ging, dan heb ik er zeker geen spijt van.’

Vertel.
‘Om te beginnen waren de regionale kranten en de lokale omroep geïnteresseerd. Voor de naamsbekendheid was dat heel goed. De meeste mensen in de regio kennen La Fourchette intussen. Vanwege die bekendheid kreeg ik aanbiedingen om dingen te gaan doen.’

Zoals?
‘Het bedrijf Regio Specials belde om businessborrels te verzorgen voor het bedrijfsleven Arnhem-Nijmegen. Er zijn 5.000 bedrijven in de regio en daarvan hebben er al heel wat in La Fourchette geborreld. De volgende borrel houden ze in Kookboerderij ’t Pannehuis. Een heel nieuwe kookstudie op het industrieterrein in een gerenoveerde boerderij. Een project van Jansen Totaal Wonen. Ik ben gevraagd voor de exploitatie. Ik heb er niets voor hoeven te doen. Hij ging in november open. Ik heb er sindsdien al zo’n twintig partijen en workshops verzorgd.’

U krijgt de dingen in de schoot geworpen?
‘Inderdaad. Ze hebben mij op televisie gezien en dachten kennelijk die vent durft zich kwetsbaar op te stellen, die wil vooruit, die gunnen we iets. Zo werkt dat.’

Sinds Den Blijker kunt u het ook allemaal makkelijk managen?
‘Daar lijkt het wel op. Ik had vlak voordat hij kwam al een andere accountant genomen, dus dat scheelt ook. Herman bracht me op het idee te gaan cateren. Omzet die je niet binnenshuis hebt, moet je buitenshuis halen, zei hij. Ik heb een autootje aangeschaft, logootje erop, zodat de mensen je herkennen. En ik ben gaan letten op de loonkosten. Die waren 43 procent van de omzet, terwijl 30 normaal is. Ik heb van twee mensen afscheid genomen. Ik heb het goedkope actiemenu van €17,50 geschrapt. Ik kreeg daar veel mensen op, maar hield niks over. Ik heb het aantal hoofdgerechten van achttien naar elf teruggebracht. Ik ben begonnen met een dagspecialiteitenmenu náást de kaart om te kunnen profiteren van seizoensaanbiedingen van m’n leverancier.’

De aanpak werpt z’n vruchten af?
‘Ja écht. Ik ben zelfs een dag per week dichtgegaan, want we waren zeven dagen open. Dat trek je uiteindelijk niet, zei Herman. Dus, met zés dagen open én mínder klanten, heb ik net zoveel omzet als vorig jaar. Een half miljoen. De gasten besteden nu gemiddeld €35,- tegen €23,- vroeger. Intussen maak ik over de omzet 10 procent winst, terwijl dat begin vorig jaar nog nul komma nul was. Ik heb het bedrijf gesplitst in La Fourchette en La Fourchette op Locatie. Het is de bedoeling dat ze allebei de helft in de omzet bijdragen. Ik verwacht dit jaar €750.000 ,- om te zetten.’

Dus u heeft nu ook een inkomen?
‘Dat klopt. Toen ik de zaak drieënhalf jaar geleden overnamen, sloot ik een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af, waarvoor ik €4000,- premie betaalde. Ik realiseerde me pas vorig jaar dat die verzekering niets zou hebben uitgekeerd als ik ziek was geworden, simpelweg omdat ik geen normaal inkomen had.’

Zaten er nog nadelige effecten aan uw televisieoptreden?
‘Nou ja, nadelig. Het was zo dat ik na de uitzending veel gasten kreeg, die mij allerlei adviezen gaven. Opbouwende kritiek, zal ik maar zeggen. Iedereen kwam vertellen hoe ik het moet doen. Elke dag een stuk of 50 Den Blijkertjes in de zaak. Ik dacht dat moet zo niet doorgaan, dan word ik gek.’