artikel

Bleekselderij

Horeca

Bleekselderij, ook wel witte selder genoemd, is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan de bleekselderij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden.

Bleekselderij

Aankoopadvies
Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de zomer is de grootste aanvoer. Bij aankoop moet het loof van de selder een frisse kleur hebben en niet slap hangen. Reken ongeveer 250g gekookte selder per couvert en 100 g voor bereidingen met rauwe selder.

Bewaaradvies
Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren. Selder kan wel enkele dagen bewaard worden in de groentela van de koelkast.

Bereidingswijze
Voordat de selder verwerkt wordt, moet u deze eerst grondig spoelen. Het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes wordt afgesneden. De blaadjes bovenaan kan u net zoals de stengels verwerken in soepen of in andere gerechten. Bleekselder kan door zijn zachtere smaak ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel.Selder kan u rauw eten, koken, stoven of roerbakken.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 51 kJ, 12 kcal
Voedingsvezels 1,8 g
Koolhydraten 2 mg
Vet 0 g
Eiwitten 1 g
Vitamine C 25 mg

Bekijk hier bleekselderijrecepten
Wraptortilla’s gevuld met bleekselderij-krabsalade
Romige pasta met bleekselderij en oesterzwammen
Roergebakken bleekselderij met champignons
Bleekselderijsoep met een dakje